Habijan se odriče svoje naknade u znak pomoći gospodarstvu, gradski vijećnici predlažu slične mjere

MGA/VV | 25.3.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan upravo je na svome FB profilu objavio da se narednih mjeseci u znak potpore gospodarstvenicima odriče svoje predsjedničke naknade.

Na taj potez poziva i ostale gradske vijećnike i vijećnice. Naknada predsjednika Gradskog vijeća iznosi 5.000 kuna, a gradskih vijećnika 1.000 kuna.

- Pozdravljam inicijativu Vlade Republike Hrvatske u akciji za pomoć onima koji su najviše pogođeni pandemijom. Smatram da u ovo vrijeme svatko od nas treba pokazati odgovornost i solidarnost i doprinijeti u mjerama za spas našeg gospodarstva, a pomoć će najviše trebati malim i srednjim poduzetnicima.
Mi, Gradski vijećnici Grada Varaždina, kao izabrani predstavnici građana također moramo biti primjer. Zbog toga, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina odričem se naknade predsjednika za razdoblje od narednih nekoliko mjeseci te pozivam sve vijećnice i vijećnike da učine isto - objavio je na svome FB profilu. Također predlaže formiranje zasebnog fonda za pomoć malim poduzetnicima i obrtnicima s područja Grada Varaždina u koji bi se prenijela navedena sredstva te nakon okončanja ove situacije isplaćivala po naknadno utvrđenim kriterijima i uvjetima.

Kako doznajemo, sličan je prijedlog prije nekoliko dana gradskim vijećnicima iznio nestranački vijećnik Vjeran Strahonja te je usto predloženo da se svim zaposlenicima koji rade u ustanovama na gradskom proračunu privremeno smanji plaća. 

Vijećnik Denis Mladenović kaže da je njegov prijedlog bilo smanjenje plaća svima za 10%.

- Moj prijedlog bio je i jest da se svim zaposlenicima gradske uprave, javnih ustanova i tvrtki koje se financiraju iz gradskog proračuna privremeno "skine" samo 10 % mjesečnih primanja te osnuje tzv. Fond solidarnosti kako bi se trenutno pomoglo najugroženijim obrtnicima i malim poduzetnicima s područja Grada Varaždina. Time bismo na mjesečnoj razini mogli pomoći s nekoliko stotina tisuća kuna svima čije je poslovanje onemogućeno i koji će vrlo brzo biti primorani zatvoriti svoje obrte i poduzeća - navodi Mladenović.

Označeno u