Habijan: Prosvjednici, pridružite nam se jer će tada vaša podrška ugroženima dobiti stvarni kontekst

VV | 5.5.2022. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Za ovu subotu u Varaždinu su najavljena dva javna okupljanja. Prvi, Hod za život, i kao reakcija na njega, Subota za slobodu. S tim u vezi oglasio se Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik HDZ Varaždin.

- Pravo na javno okupljanje propisano je zakonom. U demokratskom su društvu nužna radi javnog izražavanja, promicanja političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja, javnog morala, no zabranjena su ako potiču na bilo koji oblik mržnje ili nesnošljivosti - upozorava Habijan.

Varaždin, kako naglašava, smatra otvorenom i tolerantnom gradu.

- Grad je to u kojem, osim jednog kratkog sramotnog razdoblja NDH, nije bitno koje ste nacionalnosti, vjerske pripadnosti ili roda. Stoga demokratski podržavam svačije pravo da mirnim putem zastupa svoje ciljeve i promiče svoja uvjerenja. No, kaže jedna izreka da je dostojanstvo podjednako važno za ljudski život koliko i voda, hrana ili zrak. Sloboda koju nam jamči Ustav je izabrati vlastite stavove, ali razmislimo pritom, ne samo o tome što dobivamo kad postižemo neki cilj već i o tome kakvi i što postajemo u tom procesu - ukazuje Habijan.

Sloboda mišljenja i govora, kako posebno naglašava, više ne predstavlja slobodu kada ona zatire u slobodu drugih ili drugačijih.

- Iduće subote, 14.5. na Kapucinskom trgu održava se 3. humanitarna utrka grada anđela, čiji je cilj prikupiti sredstva za Dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sv. Nikola. Stoga pozivam poklonike i jednog i drugog skupa da nam se priključe na humanitarnoj utrci i pomognu svojom prijavom i uplatom onima kojima to doista treba. Tada će njihova deklaratorna podrška ugroženima dobiti stvarni kontekst - poručuje Habijan.