Habijan: Pravda je spora, ali dostižna - Zember dokazala da je nezakonito smijenjena Foto: Damir Habijan/Facebook

Habijan: Pravda je spora, ali dostižna - Zember dokazala da je nezakonito smijenjena

vv | 24.11.2022. u 17:55h | Objavljeno u Aktualno

Bivša ravnateljica varaždinske Opće bolnice (OBV) Sanja Zember dužnosti je razriješena u siječnju 2017. godine. Danas je stigla presuda Županijskog suda u Zagrebu o ništetnosti odluke Upravnog vijeća OBV, o kojoj se oglasio njezin odvjetnik Damir Habijan.

- Danas sam kao punomoćnik Sanje Zember, bivše ravnateljice Opće bolnice Varaždin, zaprimio Presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako je ništetna odluka Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin od 27. siječnja 2017. godine o razrješenju ravnateljice Zember.
Nakon 5 godina, Sanja Zember dokazala je da je smijenjena u nezakonitom postupku bez pravno valjanih argumenata, samo zato što je svoj posao željela raditi sukladno zakonu i internim aktima OBV.
I tada kao član Upravnog vijeća, i cijelo vrijeme kao njen punomoćnik, znao sam da je Sanja Zember postupala zakonito i da je radila u interesu Opće bolnice Varaždin.
Drago mi je da je nakon 5 godina dokazala kako je njena smjena nažalost bila politički motivirana - napisao je Damir Habijan na Facebooku.

Podsjetimo, Zember je za v.d. ravnateljice imenovana u svibnju 2016., a nakon provedenog javnog natječaja u srpnju imenovana je za ravnateljicu. U tužbi je navela da je 16. siječnja 2017. Upravno vijeće donijelo odluku kojom se utvrđuju razlozi za njeno razrješenje prije isteka mandata, a 27. siječnja 2017. i odluku o njenom razrješenju. Kao razloge za razrješenje naveli su neizvršavanje odluke Upravnog vijeća i postupanje suprotno odluci Upravnog vijeća i Statutu OB Varaždin, odnosno da je zaključila anekse ugovora sa specijalizantima bez prethodne odluke Upravnog vijeća. Naveli su i nemarno obavljanje dužnosti ravnateljice te nemarno obavljanje dužnosti nadzora primjene zakona i drugih propisa te općih akata u poslovanju OBV.

>>NAŠA POSLA: Što se zbivalo u varaždinskoj Bolnici kada je razriješena ravnateljica dr. med. S. Zember?

Nakon što je Zember smijenjena s mjesta ravnateljice, na njeno je mjesto postavljen dr. Nenad Kudelić, što je kasnije potvrđeno njegovim izborom za ravnatelja na javnom natječaju. U ožujku ove godine imenovan je na još jedan četverogodišnji mandat, nakon što se jedini javio na natječaj, no problemi su počeli nakon smjene vlasti na ovogodišnjim lokalnim izborima.

U lipnju je župan Anđelko Stričak prozvao Kudelića da je otišao na godišnji odmor nakon što je Županiju obavijestio o nedostatku sredstava za isplatu plaća djelatnicima bolnice, na što je Kudelić svoj mandat stavio na raspolaganje, dodavši da nije bio na godišnjem nego na svom radnom mjestu.

Ipak, Kudelić je ravnatelj ostao do 31. kolovoza, kada je Upravnom vijeću podnio zahtjev za razrješenje dužnosti ravnatelja iz, kako je naveo, osobnih razloga. Njegov je zahtjev prihvaćen te je za vršitelja dužnosti ravnatelja OB Varaždin imenovan Damir Poljak, dotadašnji Kudelićev zamjenik.