Habijan u Saboru o kamenolomu Siljevec: "Župane Kolaru - vi i SDP ste na potezu!" Foto: pixabay/ilustracija

Habijan u Saboru o kamenolomu Siljevec: "Župane Kolaru - vi i SDP ste na potezu!"

tb/vv | 2.11.2022. u 11:39h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan govorio je u Saboru o proglašenju Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja Parkom prirode te problematici potencijalnog kamenoloma Siljevec.

Habijan je u slobodnom govoru istaknuo kako mu je, s obzirom na to da i sam dolazi iz III. Izborne jedinice – Varaždinske županije, a tema se odnosi i na Krapinsko-zagorsku županiju - inicijativa za proglašenjem Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja Parkom prirode iznimno bitna.

Sjever zaslužuje Park prirode

- Krajem 2020. kada je u Saboru bila rasprava o prijedlogu zakona za proglašenjem Parka prirode Dinara prvi sam puta spomenuo da bi područje Sjevera Hrvatske, po bioraznolikosti, krajobrazu i kulturnoj baštini, zaslužilo isto takav status - rekao je.

U ovom trenutku radi se na izradi stručne podloge za proglašenje tog područja parkom prirode, a Habijan navodi da je zadovoljan sastancima i dinamikom razgovora s resornim ministrima i ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša.

>>Batinić županu Stričaku i županu Kolaru uputio dopise, upozorava na iznimno negativne posljedice kamenoloma Siljevec

- Međutim, proteklih nekoliko mjeseci u javnost je izašla priča da će se u dijelu područja koje je predviđeno da bude u obuhvatu Parka prirode planirana eksploatacija mineralnih sirovina, odnosno otvaranje kamenoloma Siljevec. S razlogom su se mještani tog područja zabrinuli. S obzirom na to da sam i nositelj inicijative koja je otpočetka bila nadstranačka priča, a podršku je dala i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan- Pentek iz druge političke inicijative, kao i bivši župan Varaždinske županije Radimir Čačić te brojni zastupnici iz različitih stranaka, žao mi je što se priča oko kamenoloma pretvorila u političku priču. Da javnosti bude potpuno jasno – Ministarstvo je u srpnju ove godine donijelo rješenje koje se tiče projekta kamenoloma, gdje je vrlo jasno dalo do znanja kako se ne može isključiti mogućnost značajnih utjecaja na ciljeve očuvanja cjelovitosti ekološke mreže te je obavezna Glavna ocjena prihvatljivosti. Prema tome, investitor koji tamo želi otvoriti kamenolom dobio je jasnu zadaću koju mora napraviti. Tu je bitno naglasiti da Ministarstvo nije moralo donijeti takvo rješenje - moglo se oglušiti, moglo je reći da nema nikakvog negativnog utjecaja. Nije to napravilo i prema tome krivnja nije na HDZ-u - ustvrdio je Habijan i nastavio:

U tijeku izmjene Prostornog plana KZŽ-a

- Netko drugi ima priliku da sve to skupa zaustavi. U ovom trenutku u tijeku su izmjene Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom, koji kao jedan od razloga za izmjenu navodi eksloataciju mineralnih sirovina. Ako to želite spriječiti, onda je potez na vama županu Kolaru. Dakle, SDP - vi ste na potezu - poručio je Habijan u svom izlaganju.