Damir Habijan Foto: Krešimir Đurić

Habijan o uvođenju eura: Uvođenjem eura, valutni rizik potpuno će nestati

VV | 13.11.2020. u 08:24h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u četvrtak je u ime Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru iznio stav i osvrt na posljednju sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te na prijedlog Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom koji je upućen na javno savjetovanje.

- Zamislimo na trenutak da Hrvatska u vrijeme najveće globalne krize u posljednjih 100 godina uzrokovane pandemijom covid-19 nije članica Europske unije. Bio bi joj onemogućen ulazak na unutarnje tržište EU, kao i pristup sredstvima iz EU fondova. Upravo zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska u narednom razdoblju ima na raspolaganju 24,2 milijarde eura, a da je već sada u eurozoni, na raspolaganju bi imala dodatnih 1,1 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma za financiranje u kriznim situacijama - napomenuo je kako je zbog izbjegavanja kakofonije u javnom prostoru nužno isticati prednosti članstva u Europskoj uniji kao i razloge za uvođenje eura.

- Valutni rizik u eurima kojemu je izložena većina naših građana, ali i trgovačkih društava, potpuno će nestati. Zaduživanje će postati povoljnije, a međunarodna razmjena s članicama europodručja bit će olakšana jer neće biti potrebe za učestalim zamjenama kuna u eure i obratno. Povećat će se otpornost gospodarstva na takozvane vanjske šokove, a sve navedeno u konačnici će pridonijeti poboljšanju poslovne i investicijske klime - naglasio je prednosti ulaska u eurozonu.

Vlada Republike Hrvatske je u svibnju 2018. godine donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, a ključan korak u procesu uvođenja eura je ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II) u srpnju ove godine. Premijer Andrej Plenković je na 7. sjednici Nacionalnog vijeća najavio kako je cilj pripremiti sve potrebno za uvođenje eura s 1.1.2023. godine, a putem e-savjetovanja objavljen je prijedlog Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.

- Važno je spomenuti da je prijedlogom predviđeno kako će se konverzija kunskih sredstava na računima banaka provesti trenutačno na dan uvođenja eura, bez naknade, dok će se svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrati kreditima u eurima, a pitanje njihove konverzije bit će regulirano zakonom kojim se uređuje uvođenje eura u Republici Hrvatskoj - rekao je Habijan.

Zaključio je kako je važno građanima kroz edukativne aktivnosti prenijeti sve važne informacije te podići svijest o mjerama za zaštitu potrošača i kontrolu provedbe obveze dvojnog iskazivanja cijena i pravila o preračunavanju cijena.