Habijan: "Novi zakon uređuje referendumsko pravo kao ključno pravo građana u neposrednoj demokraciji" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Habijan: "Novi zakon uređuje referendumsko pravo kao ključno pravo građana u neposrednoj demokraciji"

VV | 1.10.2021. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u četvrtak je u pojedinačnoj raspravi u Hrvatskom saboru govorio o prijedlogu novog Zakona o referendumu.

Habijan smatra kako prijedlog novog zakona, za razliku od postojećeg koji datira iz 1996. godine, na detaljan, precizan i sveobuhvatan način uređuje i propisuje vrlo kompleksnu materiju referenduma te determinira pravne situacije koje aktualnim zakonom nisu propisane niti uređene. „Sam Ustavni sud upozorio je na činjenicu kako je postojeći zakon nedorečen, odnosno nedovoljno razrađen, pa čak u pojedinim dijelovima i nedosljedan, poradi čega je nužna njegova izmjena odnosno dorada.“ – rekao je zastupnik Damir Habijan.

Novim Zakonom o referendumu, ističe Habijan, napokon će se precizno i detaljno urediti referendumsko pravo kao ključno pravo građana u neposrednoj demokraciji.

- Produžuje se rok za prikupljanje potpisa na 30 dana, uređuju se međusobni odnosi između referendumske inicijative i protivnika inicijative te se osigurava pravna zaštita u referendumskom procesu - rekao je Habijan. Naglasio je kako će se ovim zakonskim prijedlogom osigurati transparentnost samog postupka utvrđivanja broja prikupljenih potpisa na referendumu i otkloniti bilo kakve sumnje u njihovu točnost i istinitost.

U kontekstu veće otvorenosti ovog zakonskog prijedloga u odnosu na sadašnji zakon, spomenuo je i uspostavljanje političkog dijaloga i ravnoteže između dviju strana, zagovornika i protivnika referendumske inicijative.

- Dionici određene referendumske inicijative evidentirat će se pri DIP-u, omogućit će im se provedba organizirane programske promidžbe te će imati priliku pratiti provedbu referenduma putem vlastitih promatrača - zaključio je Habijan.

 

Označeno u