Habijan: Neki su nepravedno podizali cijene, ali institucije prate

vv / rtl | 29.12.2023. u 07:19h | Objavljeno u Aktualno

Gdje ste najviše osobno osjetili poskupljenja, jedno je od pitanja koje je Damiru Habijanu, ministru gospodarstva i održivog razvoja,  postavljeno u Direktu RTL-a, uz opasku da smo ogromnog porasta cijena.

Postoji dosta ljudi koji imaju manja primanja i socijalno su osjetljiviji na te stvari. Ako gledam što je Vlada radila - od paketa pomoći i cijena energenata koje nisu utjecale na inflaciju jer su ograničene cijene plina i naftnih derivata. Ali građani bi trebali znati da, gledajući ovogodišnje stope inflacije, ona opada. Izuzetak je kolovoz, u studenom je bila na 4,7 posto, uz projekcije Europske komisije da će padati iduće godine.

Guverner je jednom rekao da su krivi trgovci i visoke marže. Mislite li da je pohlepa razlog tome?

Ovu situaciju nepravedno su iskoristili pojedinci, neću ih imenovati, ali institucije koje su zadužene u Hrvatskoj za praćenje i sankcioniranje to prate. Na temelju izvješća Državnog inspektora, kad govorimo o neopravdanom dizanju cijena, bilo je onih koji su unatoč tome što je Vlada radila da smanji inflatorni pritisak na građane, koristili to. Trebaju biti sankcionirani, trebaju biti u okviru pozitivnih propisa

Nije puno pomogla aplikacija za praćenje cijena kojom se hvalio prethodni ministar. Hoćete li zadržati tu mjeru? Mislite li da ona koristi? Bilo je više alata, ovo je jedan od alata. U aplikaciji je 365 proizvoda, ali postoje i drugi alati. Tri trgovačka lanca dostavila su cijene, imali smo i popisivače, za 30 proizvoda cijene su ograničene.

Je li zamrzavanje cijena bilo dobro?

Znamo da su bile dvije oporbe koje skaču i daju negativne prognoze, a one se nisu obistinile. S druge strane, razgovaralo se s trgovcima i bankama, dobra je odluka da smo dobili jamstvo za kamatne stope i dobro je da građani to znaj

Poduzetnici su vječna tema, statistika kaže da su plaće narasle, medijalna je iznad 1000 eura, ali smo i dalje na dnu s Rumunjskom i Bugarskom. Koja su vaša predviđanja kad završite mandat?

Ne vjerujem da sam reformator koji će u nekoliko mjeseci promijeniti cijelu sliku. Nisam takva osoba. Treba slušati, razgovarati, biti servis, krenuti s mjerama koje sam najavio. Uvijek može bolje, ali prosječna plaća od 1178 i medijalna 1014 eura - može i treba bolje. Ali Vlada je poreznom politikom i izmjenom poreznih zakona omogućila povećanje plaća i omogućila da gradovi mogu utjecati na plaće.

Ali to se nije dogodilo?

U većini slučajeva je, ali to što pojedini gradovi nisu, kao što su Zagreb, Rijeke ili Varaždina, to učinili, nego su, štoviše, povećali stopu poreza na dohodak - to je pitanje za konkretno u Varaždinu, recimo i za gradonačelnika.

Malo smo gledali po gradovima, uglavnom ispada plaća raste po dvadesetak eura, ali pustimo sad tu temu. Rekli ste da niste reformator. Ne mislite da u kratko vrijeme možete napravili rezultat?

To je iluzorno. Nisam čovjek koji će obećavati nešto što u kratkom vremenu ne možemo. Hajdemo vidjeti na koji način poboljšati komunikaciju i na koji način stvarno uspostaviti sustav da država, odnosno Ministarstvo bude servis da olakšava, a ne otežava.

Označeno u