Habijan: "Ministarstvo, koje sada kolegica Martinčević proziva, 'zakočilo' je zasad projekt kamenoloma"

VV | 6.9.2022. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan održao je konferenciju za novinare vezano za inicijativu proglašenja Parka prirode Ivančica i današnje navode saborske zastupnice Natalije Martinčević vezano za kamenolom Siljevec.

- Kad sam pokrenuo inicijativu dobio sam podršku svih gradonačelnika na tom području i isticao da je to nadstranačko pitanje, da se politika što više makne. Cijeli proces ide svojim tijekom. U ovom bi mjesecu trebale početi revizijske studije iz 2013. godine, znači stručne podloge i one bi trebale potvrditi da li postoje uvjeti za proglašenje parka, a trebale bi biti gotove do svibnja sljedeće godine.

Ono što je bio cilj je da do kraja ovog saborskog mandata, 2024. godine, imamo u saborskoj proceduri Zakon o proglašenju Parka prirode. To je onaj dio koji je nadstranački i u koji nisam htio da se politika previše upliće. Nažalost, zadnjih mjesec i pol politika se uspjela ugurati u ovu cijelu priču i jedna pozitivna priča poprimila je negativni kontekst. To je prije svega potencijalni kamenolom. Volio bih da je tu inicijativu pokrenuo bio župan Čačić ili saborska zastupnica Natalija Martinčević, koja je bila posebna savjetnica župana, tada se toga nisu sjetili.

Osim toga, župan Krapinsko-zagorske županije Kolar tj. Županijska je Skupština u ožujku ove godine pokrenula treće izmjene prostornog plana da bi ga uskladila s nižom razinom, znači Općinom Budinščina. Razlog tih izmjena je, ako pogledate i eksploatacija mineralnih sirovina tj. kamenolom. Župan Kolar i SDP koji ima većinu vijećnika u Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije mogu vrlo lako, ako su zaista protiv kamenoloma, i elegantno to riješiti jer su karte u njihovim rukama.

Gospođa Martinčević je sada jako glasna oko proglašenja parka prirode. Volio bih da je isto tako bila glasna i kad je bila specijalna savjetnica župana Čačića. Vidim i da zastupnik Miletić saziva nekakve okrugle stolove, a to je ekipa koja mislim nema pojma o kojem je točno području riječ i da ne zna nabrojati ni tri stare gradine na tom području te zašto se ide u zaštitu Strahinjčice i ostalih lokacija. 

Ponovit ću da sam protiv kamenoloma i uopće me ne zanima što je u Budinščini načelnik iz HDZ-a. Ministarstvo gospodarstva, koje sada zastupnica Martinčević proziva, je investitoru kamenoloma u srpnju naložilo da krene u izradu studije utjecaja na okoliš. To znači da je ministarstvo na neki način "zakočilo" taj projekt. jer je potrebno oko 10 mjeseci za izradu takve studije. Znači dobili smo nešto na vremenu i nakon izrade te studije, ona ide na javno savjetovanje od 30 dana, tako da će svatko moći dati svoje mišljenje. Tako da će cijeli taj postupak nešto trajati, a ja sam fokusiran na inicijativu proglašenja parka - rekao je Habijan.

Na pitanje novinara, je li moguće da se prvo otvori kamenolom, a onda proglasi park prirode, rekao je da se ne može s tim složiti jer se zna o kakvom je području riječ. 

- Osim toga, mnogi su se u Ivanečkoj Željeznici počeli baviti turizmom i ne možemo dozvoliti da im netko sada tamo radi kamenolom. Pogledajmo kako izgleda Očura, na kojem su se području ljudi iselili - kaže Habijan.