Habijan: Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva su bogatstvo koje treba čuvati

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.5.2017. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno

-Većina naših poljoprivrednika su obrtnici ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali poduzetnici koji u poslovanju jamče svom svojom imovinom i iznimno je bitno da im gradska uprava pomogne i bude alat -  istaknuo je danas Denis Čupić, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Varaždina, na konferenciji za novinare koja se održala kod nogometnog igrališta u Gojancu.

-U sve većem globalnom zagušenju industrija i industrijskih prerađevina, ljudi sve više postaju svjesni koliku važnost imaju naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i njihovi proizvodi. Želimo poticati pokretanja OPG-ova kao tradicijskih kultura na ovom području i pomoći postojećim gospodarstvima da i dalje odlično rade. Ovu nedjelju 21. svibnja Varaždinci imaju priliku sačuvati i razvijati OPG-ove, stoga ih sve pozivam na izbore i da nam daju svoj glas - rekao je Damir Habijan, kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina.

Poseban naglasak u Habijanovom gospodarskom programu stavljen je na poljoprivredu jer nema časnijeg gospodarstva od onoga koje kreće od naše zemlje i vrijednih domaćih ruku.

-Upravo smo posjetili jedan gradski obrt gdje naš poznati poljoprivrednik uzgaja i prerađuje zelje na području Varaždina - rekao je Habijan te je među ostalim na konferenciji rečeno da se želi jačati uloga, razvoj i otvaranje poljoprivrednih gospodarstava.

U tom će smjeru pokrenuti Centar za kompetencije u poljoprivredi i distribuciji, upravo kako bi poljoprivrednicima pomogli u uspostavi proizvodnje, uvođenju certifikata neophodnih za izvoz i distribuciju, poticanje eko uzgoja, sufinanciranje certificiranja kao Global GAP i HAACP.

Smatraju da je u distribuciji potrebno podići kompetencije i sustav kako bi poljoprivrednik mogao što direktnije plasirati robu u trgovačke lance, a posebno u inozemstvo kako bi izbjegao posrednike i lanac provizija te za svoju robu naplatu dobivao direktno a ne ovisio o velikim otkupljivačima koji gospodare njihovim novcem.

-Ove će mjere pomoći i jačanju okolice Varaždina te na taj način stvarati jaču kupovnu moć koja će gravitirati gradu - rekao je Čupić i dodao da konkretna mjera koju su pokrenuli je i privlačenje ulaganja Podravke u okvir njenog pogona Kalnik s ciljem privlačenja preseljenja prerade rajčice iz Umaga za što već konkretno lobiramo i u minsitarstvu gospodarstva kao i u samoj Podravci, na ovaj način podići će i uzgoj rajčice u varaždinskom kraju što će biti impuls i pokretanja nove poljoprivredne proizvodnje i u gradu i u njegovoj okolici.

Čupić je također naglasio da su nepravdom lokalne politike prigradska naselja posljednjih dvanaest godina tretira kao prigradska iako je to samo naziv i ona su ravnopravan dio grada a njihovi stanovnici itekako uplaćuju u gradski proračun i prirezom i komunalnom naknadom stoga je iznimno bitno pokrenuti izgradnju sve infrastrukture u tim dijelovima grada, a ne da je fokus grada bio na bečke kocke u centru kao i cvjetne košarice i cvjetne skulpture u centru grada.

-Sramota je da kako smo se i sada upoznali kod lokalnog obrtnika u poljoprivredi da oni iako dio grada još nemaju kanalizaciju nego ovise o „septičkim jamama“ i odvozu fekalija koji im stvara i enorman trošak - rekao je Čupić.

Marko Koritar, predsjednik Temeljnog ogranka Gojanec HDZ-a, uz obilazak ukazao je na probleme poput neasfaltiranih ulica, primjerice Tina Ujevića, zapuštena i nepokošena dječja igrališta. Također jedan od problema je i nedostatak sadržaja za mlade što bi se uređenjem prostorija Mjesnog odbora Gojanec uvelike moglo promijeniti jer bi mještani mogli te prostorije koristiti za određene aktivnosti.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci