Habijan: Oporba i Todorić na istoj su liniji oko Fortenove i lex Agrokora

Varaždinske vijesti | 9.11.2022. u 11:44h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan govorio je u utorak u Saboru o slučaju Forenove, lex Agrokoru, a osvrnuo se i na treću sjednicu Antikorupcijskog vijeća i saslušanje bivšeg predstavnika radnika u Nadzornom odboru Ine Bože Mikuša.

"LEX AGROKOR - narativ oporbe identičan Todorićevim izjavama‼️

Odgovarajući na optužbe oporbe da Vlada ne štiti nacionalne interese u slučaju Fortenove, danas sam podsjetio da je Lex Agrokorom spašeno 150 tisuća dobavljača, gospodarstvo i turistička sezona, a da su zastupnici oporbe glasali protiv tog zakona.

Vrlo je Interesantno kako je narativ oporbe oko Fortenove i lex Agrokora identičan onome što govori Todorić, što je očiti dokaz da su na istoj liniji.

Vlada je predložila Lex Agrokor kako bi sačuvala hrvatsko gospodarstvo, a sada je razvidno kako oporbi to nije u interesu.

Važno je naglasiti kako je dug Agrokora iznosio 7,8 milijardi eura, te je postavljanjem prinudne uprave i s novom kompanijom Fortenova on značajno smanjen.

U odnosu na današnja saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću, ponavljam kako su ista protuzakonita odnosno protivna saborskom Poslovniku koji je po pravnoj snazi organski zakon.
Vidjeli smo sugestivna pitanja te nametanja teza predsjednika Vijeća Nikole Grmoje (Most) i dobro je da je javnost to vidjela, da se radi o maloj i tužnoj predstavi", napisao je Habijan na Facebooku, osvrnuvši se na svoj govor u Saboru.

Todorić: Agrokor treba vratiti, napraviti stečaj

Podsjetimo, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u petak se nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu osvrnuo na slučaj prodaje udjela Fortenove čovjeku s Arapskog poluotoka.

"Onog časa kad država odluči da Fortenova bude dio hrvatskoga kapitala, stečaj sutra i priča završena. Oni su otišli pa-pa, svi vani. To je pitanje političke odluke što se hoće. Plenković neće vratiti Inu, Plenković neće Agrokor, to je sad nažalost jedan veliki teret HDZ-a, Plenkovića osobno i meni se čini da tu jednostavno nešto moramo poduzeti", rekao je Todorić.

Upitan što bi po njemu bio pravedan ishod, Todorić je rekao da u državi vlast ne funkcionira i da oporba nije organizirana. "Mi u ovome trebamo napraviti prijelaznu vladu od godinu i pol, koja će pripremiti pravedne izbore, trebamo vladu koja će krenuti rješavati korupciju i koja će financijski i ekonomski pokrenuti državu. I trebamo ljude, a ljudi ima. Ne možete vjerovati kakve mi perfektne ljude imamo", rekao je Todorić.

Predsjednik vlade je opterećen i zbog različitih pritisaka ne može povući potez, rekao je Todorić. "Premijer treba doći pred javnost, postaviti ljude oko sebe i reći - od danas ja odgovaram za korupciju, ja ću izgubiti radno mjesto ako se korupcija događa", rekao je Todorić.

"Mogu njima pomoći, ako Plenković hoće, neka povuče poteze. Sutra vraćam Inu, tužim MOL, izračunao sam odštetu, vraćam Agrokor, tužim Ruse. Agrokor treba vratiti. Napraviti stečaj, a u stečaju vidjeti kako će se to razriješiti", rekao je Todorić, prenosi N1.

"Imamo kaos, službe nisu radile svoj posao"

Jučer je u razgovoru za RTL Direkt kazao da nam se dogodila situacija da "te neke transakcije i vlasništva koje su se dešavale su išle mimo hrvatskih državnih institucija, mimo njihove kontrole... Prvo dolazi Mađar i pokušava otkupiti. Ne dobiva sve suglasnosti. Pa se govorilo o gospodinu Vujnovcu. Onda da su mirovinski fondovi. Pa on zajedno s mirovinskim fondovima. Pa se sad pojavio odjedanput šeik", nanizao je kratak redoslijed događanja i nastavio:

"Mi danas imamo kaos. A zašto? Zato što hrvatske nadležne službe nisu radile posao. E, sad su se sjetile, sad okolo hodaju i gledaju gdje je šeik, kaj je ovaj, dolazi nekakav gospodin Borojević i on sam kaže da je pomogao šeiku.

I sad da bi ga ocrnili. Sad veli da je bio unutra u Nadzornom odboru, pa da je dobio toliko novaca za NO, pa da je svom sinu organizirao prodaju Agrokorovih zemljišta… A nitko ne govori o ostalima koji su sjedili tamo u Nadzornom odboru, što se dešava", rekao je Todorić.

Todorić se potužio na to da nadležne državne službe, kako je rekao, ne funkcioniraju i ne rade. On vidi rješenje: "I sad kad smo se našli u takvoj situaciji, umjesto da država povlači poteze, državničke poteze u interesu hrvatske države, (oni) imaju Lex Agrokor, mogu njega upotrijebiti. Ili stečajni zakon, jer Fortenova je zrela za stečaj."

"Plenković nije smio pritiskati Ruse"

Todorić je već ranije spominjao da je bilanca Fortenove loša, spominjao je dug od 18 milijardi kuna: "Pa pogledajte bilance i umjesto da provedu stečaj, da svi dioničari ostanu bez svega i da provedu jedan pravedan stečaj i da nemamo nekakvih šeikova."

Todorić ima što reći i na izjave premijera Andreja Plenkovića prema kojem je sav problem sa Sberbankom suštinski posljedica njegovih poslovnih odluka, tako i kredita:

"Da, da ja ću vama reći ovako. Plenković nije smio u nagodbi raditi pritiske i Rusima dati (niti jedne) kune, ni jedne dionice. On je protuzakonito, protiv naših zakona, protiv svjetskih zakona, svih zakona, progurao da je u nagodbi Sberbank dobio 43.2 posto, VTB 7 posto. To je bilo protuzakonito."