Habijan: Nadam se da ću do petka čuti protuargumente s povoljnijim rješenjem

Napisao/la: -

Nakon članova udruge "Varaždin bez smeća" o "problematičnoj" sjednici Gradskog vijeća, najavljenoj za petak, konferenciju za medije sazvao je i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Za Habijana nema ništa sporno u tome što se sjednica održava preko aplikacije ZOOM, jer se tako održala i u travnju. Na to su se, ponovio je, odlučili zbog epidemiološke situacije i prema uputi Ministarstva uprave, te ističe da će sve biti kao i da se sjednica fizički održava u istom prostoru, vijećnici će moći raspravljati, a svi će je moći pratiti online. Na pitanje je li ipak moguće, kao ustupak oporbi, sjednicu održati fizički uživo, predsjednik Gradskog vijeća kaže da nema s tim problema, ali dodaje da za njega to u ovom trenutku nije toliko krucijalno pitanje, nego da su u fokusu predložene odluke.

- S obzirom na težinu odluka, mi se bavimo stvarima koje u ovom trenutku nisu bitne, ne vidim u čemu je problem ZOOM-a, osim što nećemo biti na dva metra jedni od drugih? Ali ako je to krucijalno pitanje, spreman sam i na to, nemam se čega bojati i volio bih čuti argumente oporbe - kaže Habijan poručivši da se u javnosti, vezano za najvažnije točke dnevnog reda najavljene sjednice, iznose brojne netočne ili iskrivljene informacije.

- Kad smo prije tri godine ušli u koaliciju, preuzeli smo i odgovornost za vođenje Grada. Sada je riječ o teškim odlukama koje su vrlo pogodne za oporbu, da ih kritiziraju koristeći demagogiju i jeftini populizam, ali pritom iznose neistine, što me smeta. Krucijalno pitanje je riješavanje baliranog otpada i ostalo nam je još manje od godinu dana da se to riješi, zajedno sa brojnim sudskim sporovima koji predstavljaju financijski uteg za Grad od 200 i više milijuna kuna. Od početka sam bio za to da se sporovi riješe mirnim putem i ovo riješenje u sadržaju nije ništa drukčije od onoga što smo već prezentirali u veljači i ožujku. Vijećnici SDP-a kažu da nisu dobili materijale, a mogli su sudjelovati u pregovorima kroz Povjerenstvo, i sve  što sada govore, mogli su tamo iznijeti, ali su to odbili. 

Drugih njihovih suštinskih argumenata ne vidim i ponavljam, ako SDP ponudi rješenje kojim se zatvaraju svi sporovi i miču bale, a jeftinije je za lipu od ovog rješenja, ja ga prihvaćam. Ali dosad nisam čuo od SDP-a niti jedan kontraprijedlog. Lako je biti protiv, ali od njih nisam čuo nikakva rješenja - rekao je Habijan. 

Što se tiče prodaje dionica Termpolina, kaže da se u javnosti također prezentira kriva slika jer je sada riječ tek o prvoj fazi davanja suglasnosti temeljem koje će gradonačelnik raspisati javni poziv za iskaz interesa potencijalnih kupaca. To znači da se prethodnim davanjem suglasnosti dionice ne prodaju.

- Ako se javi investitor slijedi ponuda, koju opet treba prihvatiti, i pitanje je kakva će biti ponuđena cijena - pojasnio je i vratio se na pitanje nagodbe ističući da se njome riješava 15-ak sporova vezano za kupoprodaju zemljišta na lokaciji Banfica I i Banfica II, kao i pitanje ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine te zamjena zemljišta u Jalkovcu i Brezju. 

Nagodbom se tvrtka T&H Invest obvezuje Gradu Varaždinu vratiti avans uplaćen temeljem Ugovora iz 2008. godine od nekih 9 milijuna kuna, zatim dio vezano za zemljišta na Banfici od 13 milijuna kuna te osnovicu plus kamate vezano za zamjenu zemljišta u Jalkovcu od 240.000 kuna i naknadu za MBO zemljište od 7 milijuna kuna.

- Ukupno je riječ o iznosu od gotovo 30 milijuna kuna - iznosi Habijan spominjući da je u nagodbu uključen i spor koji je Grad izgubio od Ekos holdinga težak 35 milijuna kuna. Identičan je spor, na lokaciji Vilka Novaka, sa T&H Investom od nekih 70 milijuna kuna.

- Nagodbom je uključen i taj spor i umjesto 66 milijuna kuna, Grad će, prebijanjem svojih potraživanja prema T&H Investu i dodatnim umanjenjem od 6 milijuna kuna, platiti 22,5 milijuna kuna. Time se riješava svih 15 otvorenih sporova; povlače se tužbe, raskidaju se ugovori i sve se vraća u prvobitno stanje kako je bilo. Nema nikakvih milijunskih reperkusija i da se za pet do deset godina pojave nekakve presude, imat ćemo "clean start" - navodi Habijan.

Što se tiče zbrinjavanja otpada u Brezju, on se zbrinjava dodatkom 2 Ugovora o interventnom odvozu otpada.

- Razlika u odnosu na rješenje koje je prezentirano u ožujku je u tome što je prouduljen rok otplate sanacije na 12 godina. Prvu se godinu plaća 20 milijuna kuna, a zatim se 11 godina plaća mjesečno oko 700.000 kuna. Na taj se način rješava kompletnih 105.000 tona otpada, a rok, koji ima Cezar, je 36 mjeseci i sanirano zemljište. Sama cijena je ista koja je bila i 2008. godine, unatoč proteku vremena i razlikama u odnosu na današnje cijene. Stoga me još više čudi postupanje SDP-a jer su kao jedini problem nagodbe isticali cijenu, a ona je ista, pa ne vidim koji drugi problem imaju s ovim načinom riješavanja, a što je bilo rečeno i na međustranačkoj koordinaciji - pita se Habijan ističući da se u javnosti također netočno navodi da se Grad zadužuje za 200 milijuna kuna izdavanjem municipalnih obveznica, a zapravo je riječ o 67 milijuna kuna.

Od toga iznosa Ekos holdingu ide 26 milijuna kuna, T&H Investu 22,5 milijuna, za cestu u Brezju 5 milijuna i po 3 do 4 milijuna kuna za projekt na Belim kipima i podzemne spremnike.

Napomenuo je i da se donosi odluka kojom FOI dobiva vilu Oršić temeljem ugovora o građenju na rok od 30 godina, a FOI se obvezuje u roku od tri godine adaptirati građevinu i prilagoditi je za izvođenje nastave, a ta je odluka u skladu s prioritetom da Varaždin postane sveučilišni centar.

- Svatko ima pravo kritizirati, ali osobno nije mi jasno koji bi bio moj interes da bilo kome pogodujem, a na štetu Gradu ili građanima? Osobno me to ne dira, ali sigurno nije lako nositi se s takvim epitetima jer sam u sve ovo ušao prije tri godine iskrenih namjera i sigurno ne bih dizao ruku za nešto što bi bilo na štetu Gradu i građanima i žao mi je što nismo imali argumentiranu raspravu. S druge strane ne čujem nikakve protuargumetne koji bi nudili povoljnije rješenje, ali do petka još stignu i nadam se da ću čuti i njihovo rješenje - rekao je Habijan, a za izglasavanje predloženih odluka glasat će svi vijećnici HDZ-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.