Gužva na Sveučilište Sjever: stručni simpozij okupio fizoterapeute iz cijele Hrvatske Foto: Krešimir Đurić

Gužva na Sveučilište Sjever: stručni simpozij okupio fizoterapeute iz cijele Hrvatske

IHR/Varaždinske vijesti | 21.1.2023. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Zašto je rehabilitacija koljena zahtjevna i kako se liječe oštećenja tetivno-koštanih spojeva samo su neke od tema o kojima se danas govorilo na stručnom simpoziju "Gdje prestaje konzervativno, a započinje operacijsko liječenje u koštano-zglobnoj kirurgiji", s glavnom temom "Ozljede i oštećenja sustava za kretanje". Domaćin ovog simpozija, koji je prvi puta održan na sjeveru Hrvatske, je Sveučilište Sjever, koje je uz Specijalnu bolnicu za ortopediju i traumatologiju Akromion, ujedno i organizator ovog događanja koje je okupilo brojne stručnjake iz područja fizioterapije, ali i studente. 

DSC_2581.JPG

Dobrodošlicu svima poželio je prorektor za financije i opće poslove prof. dr. sc. Goran Kozina koji je bio iznenađen odazivom i interesom za ovaj simpozij.

- Na Sveučilištu Sjever sa studijem fizioterapije krenuli smo u akademskoj godini 2018./2019. godine i trenutno imamo 410 studenata na našem Odjelu fizioterapije. Posebno smo ponosni što je prošle godine završni rad obranilo čak 90 naših studenata. Ulažemo sve moguće napore kako bismo ušli "u utakmicu prve lige" što se tiče fizioterapije u Hrvatskoj. Imamo iznimno dobru suradnju s 10 bolnica u Hrvatskoj gdje naši studenti odrađuju kliničke vježbe i praksu, a posebno pohvaljujem dobru suradnju s klinikom u Stuttgartu, gdje se trenutno nalazi devet naših studenata, koji će se tamo i zaposliti - istaknuo je prof. dr. sc. Kozina.

DSC_2555.JPG

Doc. dr. sc. Irena Canjuga s Odjela fizioterapije Sveučilišta Sjever istaknula je kako je simpozij iznimno važan za struku.
- Odjel fitoterapije Sveučilišta Sjever je vrlo prosperitetan, a tome u prilog ide i činjenica što je interes studenata za studij izuzetno velik. Ove smo godine upisali petu generaciju studenata, a osim nastave, potenciramo i znanstvenu djelatnost. Ovo je jedna dobra prilika da naši studenti od vrsnih stručnjaka koji se bave koštano-zglobnom kirurgijom nauče o novim smjernicama i saznanjima u području fizoterapije u svrhu što boljeg oporavka pacijenta - istaknula doc. dr. sc. Canjuga.

Na simpoziju je bila i predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić.

- Ovo je prvi ovakav skup u Varaždinu i zato čestitam Sveučilištu Sjever na razvoju studija fizioterapije, za kojeg sam osobno, moram priznati, u početku i sama bila skeptična. Dragi kolege, mi napokon sa sveučilišnim studijima izlazimo iz tmurnih podruma fizikalnih terapija. Fizioterapija je postala znanstvena disciplina. Mi danas imamo oko 14 doktora znanosti iz područja fitoterapije, a još 20-ak ih je pred doktoratom. Nikome ne smije smetati obrazovni fizioterapeut i ono što još trebamo riješiti i urediti je sustav plaća adekvatan njihovom obrazovanju - istaknula je predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta.

DSC_2585.JPG

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je kako Sveučilište Sjever i zdravstvene ustanova kojima je Varaždinska županija osnivač imaju odličnu suradnju. 

- Jedino tako možemo ostvariti velike ciljeve, a sve u korist naših građana i pacijenata koji dolaze k nama na liječenje. Upravo ovako veliki broj vas, koji ste ovdje prisutni, daje na važnosti teme i simpozija koji se održava ovdje, u Varaždinu. Hvala svima koji ste se odazvali jer time pokazujete kako ste ujedno i pobornici cjeloživotnog obrazovanja, želite ulagati u sebe i usvojiti nova znanja, vještine i kompetencije, a isključivo s jednim ciljem, da kroz svoj rad pružite svakom pacijentu najbolje. Varaždinska županija prošlu je godinu proglasila godinom obrazovanja, a ovu godinu, godinom zdravstva. Pred nama su brojne investicije u zdravstvu te ćemo stvoriti kvalitetnu infrastrukturu. Međutim, da bi proces bio zaokružen, važni ste vi, koji posvećujete svaki trenutak dobrobiti pacijenata. Vjerujem da ćete danas usvojiti nova znanja, razmijeniti iskustva te ćete iz Varaždina otići obogaćeni - poručila je Zagorec.

Galerija slika