Grof Nikolaus Draskovich, potomak slavne plemićke obitelji Drašković: "Želimo raditi i zapošljavati ljude"

Igor Čolaković | 22.3.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Iskustvo upravljanja koje sam stekao u Austriji želim prenijeti u Hrvatsku. Naše imanje u Güssingu, koje je nekoć pripadalo obitelji Batthyany, u posjedu je obitelji Drašković već šest naraštaja, odnosno gotovo dva stoljeća. Na imanju je zaposleno stotinjak ljudi, koji rade u našim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz biomase i solarnih panela, u pilani, zatim u tvrtki koja je specijalizirana za električne instalacije i grijanje, te naravno, u poljoprivredi. Nekada smo imali i benzinsku crpku, no nju smo nedavno zatvorili, jer na imanju imamo sve više električnih vozila, pa nam ona više nije bila potrebna. No, sada uspješno razvijamo i projekt vezan uz proizvodnju električnih baterija za elektro vozila.

Model upravljanja već godinama nastojimo prenijeti i u Hrvatsku, gdje imamo zaposleno četrdesetak radnika. No, već smo desetljeća suočeni s problemom povratka imovine koja je mojoj obitelji oduzeta nakon 2. svjetskog rata. Taj proces naravno, utječe i na gospodarenje našim posjedima koji su nam vraćeni u postupku denacionalizacije. Nikako ne mogu biti zadovoljan s dinamikom toga postupka, jer su moj otac, grof Karl, kao i drugo dvoje podnositelja zahtjeva za povrat imovine obitelji Drašković, koji je podnijet još 1997. godine, danas nažalost, pokojni. Nisu doživjeli da povijesna nepravda bude ispravljena i da imovina koju su nam oduzeli komunisti bude vraćena obitelji Drašković.

Postupak se vodi već više od 25 godina i jako me žalosti da Hrvatska takvim odugovlačenjem zapravo pokazuje nepoštovanje prema obitelji Drašković. To je emotivno jako teško prihvatiti. Osamdesetih godina prošloga stoljeća nitko nije mislio da će se komunizam tako urušiti, a samo deset godina kasnije upravo se to dogodilo. Moja je obitelj ponovo dobila šansu da bude aktivna u Hrvatskoj. Za nas je zato najvažnije da ovdje, gdje su Draškovići stoljećima živjeli, možemo živjeti i mi, moja obitelj.

Želimo ovdje poslovati i zapošljavati ljude. Imamo puno planova, započinjeno nove projekte i tražimo ljude za naš tim - istaknuo je grof Nikolaus Draskovich i pritom posebno zahvalio inženjeru Ivanu Domisloviću, upravitelju posjeda Draškovićevih u Hrvatskoj, koji o njima brine već gotovo trideset godina.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u