Gripa uzela zamah i u Varaždinskoj županiji, vrhunac tek stiže Foto: Ilustracija

Gripa uzela zamah i u Varaždinskoj županiji, vrhunac tek stiže

| 9.1.2019. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

Početkom siječnja gripa je uzela zamah i u Varaždinskoj županiji te je, prema posljednjim podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dosad evidentirano 209 oboljelih osoba. Stvarni broj oboljelih ipak je veći, jer mnogi oboljeli se ne jave svom liječniku.

- Tijekom prosinca je sveukupno 71 osoba oboljela od gripe, dok je u prvom tjednu siječnja zabilježeno 138 oboljelih osoba - napominje voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. Katica Čusek Adamić i dodaje da vrhunac gripe tek stiže.

- Očekujemo da će broj oboljelih porasti s početkom nastave u školama. I među dosad prijavljenim slučajevima najviše je djece predškolske i školske dobi, u odnosu na radno-aktivno stanovništvo te osobito u odnosu na starije osobe kod kojih je velika procijepljenost. Kod nas dominira tip gripe A H1N1, koji je bio prisutan i prijašnjih godina pa je uvršten i u ovosezonsko cjepivo koje bi stoga cijepljenim osobama trebalo pružiti zaštitu - kaže dr. Čusek Adamić, dodajući da je potvrđena je i pojava gripe tipa B.

Građani su se ove sezone u velikom broju odazvali pozivu na cijepljenje protiv gripe pa je tako već potrošeno svih 18.000 doza cjepiva koje je naručio županijski Zavod za javno zdravstvo.

- Uz tih 18.000 doza koje je Zavod naručio za kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike, cijepile su se i osobe koje su cjepivo kupile same. Naručeno je još cjepiva za potrebe Hrvatske, no kod nas doktori nisu iskazivali dodatnu potrebu pa nismo ni naručivali. Ipak, ako se netko želi cijepiti, može to učiniti kod nas u Zavodu, jer mi uvijek imamo cjepiva u rezervi - istaknula je dr. Čusek Adamić.

Podsjetimo, Opća bolnica Varaždin ovih je dana zbog gripe ograničila posjete bolesnicima. Ograničenje vrijedi do daljnjega, a odnosi se na jednog zdravog posjetitelja po bolesniku na svim odjelima OB Varaždin, dok je na Odjelu za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju, Službe za interne bolesti, uvedena stroga zabrana posjeta.