Gripa u Varaždinskoj županiji: Glavni udar tek slijedi Foto: ilustracija / Pixabay

Gripa u Varaždinskoj županiji: Glavni udar tek slijedi

| 16.1.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U odnosu na prošlu godinu, početak sezone gripe ove je godine u Varaždinskoj županiji slabiji. Kako nam je rekla dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prvi slučaj gripe u ovoj sezoni zabilježen je u zadnjem tjednu studenoga, a do 12. siječnja prijavljeno je 129 slučajeva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom sustavu.

- Do 5. siječnja bila su prijavljena 92 slučaja, a lani je u istom razdoblju bilo 209 oboljelih od gripe, s time da je tada bilo više bolesne djece. Ove se sezone bolest dosad grupirala u kategoriji radno aktivne populacije te kod osoba starijih od 65 godina. Djeca predškolske i školske dobi dosad nisu obolijevala, što je i razumljivo, jer su bila na praznicima. Pojavu bolesti u dječjim kolektivima možemo očekivati sljedećih tjedana - napomenula je dr. Čusek Adamić, dodavši da se ove godine cijepilo više stanovnika, i to s četverovalentnim cjepivom, što ide u prilog borbi protiv gripe.

Budući da sezona gripe najčešće traje do travnja, vrijedi podsjetiti na uobičajene mjere prevencije i liječenja gripe. Epidemiolozi ističu da je cijepljenje najbolja zaštita protiv gripe, a pomažu i zdrave životne navike kojima se ojačava imunološki sustav - redovita tjelovježba i pravilna prehrana bogata vitaminima. Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s oboljelim osobama, a važna je i higijena, stoga se preporučuje redovito provjetravanje prostorija u kojima boravimo te pravilno i često pranje ruku.

Simptomi gripe su povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti, drhtavica, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj, grlobolja i začepljenost nosa. Liječenje je simptomatsko te podrazumijeva mirovanje, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i protiv bolova te veće količine toplih napitaka, odnosno čaja. Oprez je potreban radi mogućih komplikacija te je potrebno javiti se liječniku ako visoka temperatura traje duže od tri dana, zatim u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, pojave osipa, poremećaja svijesti ili u slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.

Odrasle osobe oboljele od gripe zarazne su približno pet dana nakon početka simptoma, a kod djece to razdoblje iznosi sedam dana, stoga bi trebalo izbjegavati odlazak na posao ili u školu.