Grbin: Turudiću nije mjesto u DORH-u, nije mu ni u sudu

| 3.2.2024. u 19:13h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je izbor novog državnog odvjetnika, istaknuvši da Ivanu Turudiću nije mjesto na čelu DORH-a.

“Što se tiče Turudića, ili Turuda kao što ga spominju u određenim uskočkim predmetima, tu je bilo što teško komentirati i ostati razuman. Jer da se na čelo državnog odvjetništva predlaže osoba koja je poznata po kontaktima s bjeguncima od hrvatskog pravosuđa, s uskočkim optuženicima, čije se ime provlači kroz uskočke spise. Čovjeka koji je cijelim svojim političkim angažmanom pokazao da je više u politici nego na sudu, gdje je politički angažman apsolutno nedopušten.

Takvu osobu predlagati na čelno mjesto državnog odvjetništva znači samo da želiš zgaziti instituciju i da si u stvari toliko bahat koliko je Plenković postao da misliš da možeš svim građanima ove zemlje komotno pokazivati srednji prst i da ti se ništa neće dogoditi. Naš stav je ovdje potpuno jasan – Turudu nije mjesto u državnom odvjetništvu, nije mu mjesto niti na sudu. Ako se želi baviti politikom, neka izađe na izbore, kandidira se i onda neka se bavi. Ali ovo što sada radi, ovo je za nas sramota”, rekao je Grbin.

Na pitanje o klasificiranim spisima koje je predsjednik Republike dostavio premijeru, kazao je kako se klasifikacija može skinuti ako je u javnom interesu.

“Onaj tko je vlasnik klasificiranog podatka po proceduri tu klasifikaciju može i skinuti. Pogotovo ako je u javnom interesu da se sazna kakvi su to kontakti budućeg glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim skupinama i kriminalnim miljeom u Hrvatskoj. Mislim da bi javnost to morala znati. Mediji bi to morali znati. Mi koji ćemo o tome glasati bi to morali znati.

Slušao sam Plenkovića jučer, dakle on je nešto dobio klasificirano od predsjednika Republike i nazvao je Turudića, i ovaj ga je uvjerio da je sve u redu. Ja se sjećam da je isto takva provjera bila kod Kuščevića, pa se sada protiv njega vodi kazneni postupak. Ista takva provjera bila je i kod Gabrijele Žalac, a znamo kako je ona završila. Nadam se da će to biti i sudbina Turudića, jer ništa manje ni više od toga nije zaslužio”, zaključio je Grbin.