Gradu Varaždinu odobren projekt uređenja Dravske park šume vrijedan 5,1 milijuna eura

| 23.6.2023. u 10:02h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Europska komisija je na posebnoj svečanosti u Bruxellesu u četvrtak objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci, a odobrenje za realizaciju projekta je zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručila Elisa Ferreira, članica Europske komisije i povjerenica za kohezijsku politiku.

Gradu Varaždinu je odobren projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi službenog naziva InterACT Green pa će u tu svrhu dobiti bespovratnih 80% od ukupno 5,1 milijun eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 2.955.574,40 eura (71,5%), dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera.

- Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku realizirati ovako važan projekt kojim se može značajno utjecati na navike života građana Varaždina i okolnog područja. Varaždinci vole Dravu i Dravsku šumu. Cilj nam je integrirati rijeku i šumu u grad i potaknuti naše sugrađane da što više vremena provode u prirodi. Veseli nas da je komisija Europske urbane inicijative prepoznala inovativnu komponentu projekta kroz korištenje digitalne tehnologije. Zahvaljujem svim partnerima koji su sudjelovali u pripremi projekta - rekao je zamjenik Miroslav Marković tijekom ceremonije u Bruxellesu.

Grad Varaždin prijavio je projekt zajedno s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom „PRIRODA“ Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

Park šuma Drava još od 19. stoljeća glavno je rekreacijsko područje građana Varaždina. Unatoč ogromnom prirodnom i rekreacijskom potencijalu, danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor kojem je potrebna regeneracija i revitalizacija kako bi se ponovno integrirao u život grada. Revitalizacija šume temeljna je okosnica ovog projekta sa ciljem oplemenjivanja područja uređenim urbanim zelenim javnim prostorom koji jača i dodatno definira njezin identitet te podiže vrijednost sadržaja u gradu. Investicija u fizičku regeneraciju parka s NEB temom u središtu bit će trajan doprinos cijeloj regiji. Aktivnostima na revitalizaciji šume osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Ovako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom.  Projekt će se provoditi 3,5 godine.

Tijekom dvodnevnog događaja u Bruxellesu pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić predstavila je projekt InterACT Green.

Konačna odluka i odobrenje sredstava EUI biti će poznato do kraja 2023. i  ovisiti će o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa grada s državnim institucijama i suglasnostima Hrvatskih šuma i Hrvatske elektroprivrede koje upravljaju Dravskom park šumom i područjem obuhvata projekta.

Galerija slika