Gradu Varaždinu nagrada poslovnog dnevnika – Pametno življenje Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Gradu Varaždinu nagrada poslovnog dnevnika – Pametno življenje

Varaždinske vijesti | 20.11.2019. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prestižna nagrada Poslovnog dnevnika u kategoriji PAMETNO ŽIVLJENJE dodijeljena je Gradu Varaždinu na konferenciji Pametni gradovi – Gradovi budućnosti 2019 koja je danas ( u srijedu ) održana u zagrebačkoj Tvornici kulture u Zagrebu. Nagradu za koju su  konkurirali svi projekti koji za cilj imaju unapređenje kvalitete života svojih građana  primio je gradonačelnik Varaždina, Ivan ČehokVladimir Nišević glavni urednik Poslovnog dnevnika u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.

- Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer, i nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive - poručuje Nišević.

Grad  Varaždin je nagrađen za projekt izgradnje optičke mreže u stambenom naselju  Banfica. Stanovnicima tog dijela Varaždina izgradnja najsuvremenije optičke mreže i uvođenje širokopojasnog interneta omogućili su povećanje kvalitete svih telekomunikacijskih usluga, smanjenje troškova, stvaranje novijeg tehnološkog okruženja te povećanje konkurentnosti zajednice u globalnom okruženju. Nagradu je Čehoku uručila Andrea Borošić, članica Uprave Večernjeg lista.

- Nažalost, Hrvatska je 2019. godine tamo gdje je bila prije 6-7 godina. Nedostaje nam institucionalne potpore, tehnološka mreža. Imamo prenisku brzinu interneta, malo suradnje s gospodarstvom. Dodao je da će projekt poput onog na Banfici donijeti veću kvalitetu života građanima te je u nastavku prokomentirao: Ova nagrada je posljedica naše aktivnosti po modelu „Dig Once“, dakle kopaj jednom, kad smo išli u rekonstrukciju ukupne komunalne infrastrukture na Banfici.  Banfica je izabrana kao naselje s većom gustoćom naseljenosti, ali sada idemo i u druge dijelove grada i naselja. Planiramo sredstva u najavljenom izdanju obveznica za postavljanje optičke mreže u cijelome gradu s jednom osnovnom značajkom da to bude otvorena mreža i da građanima usluga bude što brža, učinkovitija i jeftinija. Naročito me veseli i izuzetno raduje ova nagrada koja pokazuje ispravnost naših nastojanja da izdavanjem obveznica planiramo i tako osiguramo sredstva za izgradnju suvremene infrastrukture u cijelom gradu - najavio je gradonačelnik Čehok.

Na Konferencijii Pametni gradovi gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok susreo se  s  Jyrkijem Katainenom, potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost te zamjenicom gradonačelnika Grada Zagreba, Oliverom Majić.

optika_Banfica.jpg

Jyrki_Katainen_potpredsjednik_Europske_komisije_Olivera_Majic_zamjenica_gradonacelnika_grada_Zagreba_i_Ivan_Cehok_gradonacelnik_Varazdina_Emica_Elvedji_Pixsell_2.jpg

3_Jyrki_Katainen_potpredsjednik_Europske_komisije_i_Ivan_Cehok_gradonacelnik_Varazdina_Emica_Elvedji_Pixsell.jpg