Gradu Ivancu u Cannesu uručena pobjednička nagrada Financial Timesa Foto: Grad Ivanec

Gradu Ivancu u Cannesu uručena pobjednička nagrada Financial Timesa

I.D./Varaždinske vijesti | 17.3.2016. u 20:34h | Objavljeno u Aktualno

Na velikoj svečanosti priređenoj u hotelu Majestic Barriere u Cannesu, kojoj je nazočilo više od 300 gradonačelnika i predstavnika gradova i regija iz cijele Europe, Gradu Ivancu uručeno je priznanje Financial Timesa, jednog od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu.

Podsjetimo, Financial Times je u sklopu međunarodnog natječaja Cities and Regions of The Future 2016./2017. (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.) Ivanec svrstao na prvo mjesto liste od top 10 malih gradova Europe u kategoriji najbolje razrađenih strategija za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja.

U ime Grada Ivanca, priznanje fDi-a, publikacije Financial Timesa koja se bavi analizom direktnih stranih ulaganja (Foreign Direct Investments) u europskim zemljama, primila je direktorica Poslovne zone Ivanec mr.sc. Lana Labaš, a uručila joj ga je Courtney Fingar, šefica fDi-a.

Kao što je C. Fingar naglasila u uvodnoj riječi, pristigle prijave gradova i regija iz cijele Europe analizirao je i vrednovao fDi-ev tim stručnjaka te na kraju među njima izdvojio one za koje je ocijenio da su – svatko u svojoj kategoriji – najviše odskočili ili da imaju najviše potencijala za privlačenje stranih investicija.

- S obzirom na to da su strategije analizirali vrhunski ekonomski analitičari specijalizirani za vrednovanje svega što se odnosi na direktna strana ulaganja, očito je da je ivanečki model prepoznat i izdvojen na prvo mjesto kao primjer na koji se u izrazito snažnoj internacionalnoj kompeticiji za prepoznatljivost i vidljivost bore i vrlo mali gradovi s juga Europe i tranzicijskih zemalja - ističu iz Grada Ivanca.

Budući da je Ivanec pobjednik u svojoj kategoriji, na binu je bio pozvan na samom početku ceremonije, među prvih pet pa je već i to bila golema reklama za Ivanec, to više što su svečanosti nazočili i predstavnici najvećih europskih prijestolnica i industrijskih divova, koji su u kategorijama megalopolisa bili apsolutni pobjednici, poput Londona, Manchestera, Kopenhagena, Stockholma, Berlina, Sheffielda i drugih metropola.

Kako napominju iz Grada Ivanca, bio je to i trenutak velikog ponosa i satisfakcije za članove ivanečkog tima koji već godinama rade na kreiranju cijelog sustava strategija i radu na projektu BFC-a (certificiranje gradova za stvaranje i brendiranje povoljne poslovne kulture), na čijim je temeljima i postignut ovaj uspjeh.

- Podsjećamo, ovo je već drugi put uzastopce (natječaji se raspisuju svake dvije godine) što je fDi-ev tim Ivanec svrstao u popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija u Europi na razini mikro gradova (do 100.000 stanovnika), što pokazuje da gradska uprava doista čini sve što je u njenoj moći kako bi širom Europe reklamirala Ivanec i njegove poduzetnike - navode iz ivanečke gradske uprave.

Na svečanoj dodjeli nagrada predstavnici Grada Ivanca susreli su se i članovima gradskih timova iz Zagreba i Jastrebarskog, jedinih gradova iz Hrvatske koji su također nagrađeni u svojim kategorijama pa je to ujedno bila prilika za razgovor o njihovim iskustvima i projektima te za dogovor za susret i suradnju. Ivanec je tako svojim strategijama i uspjehom dobio svoje mjesto i vrhunsku reklamu u samom centru svjetske poslovne elite.

Označeno u