GRADSKO VIJEĆE Habijan predložio skidanje s dnevnog reda točki koje se tiču poreza, ali su na kraju izglasane

MGA | 28.11.2023. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina prihvaćen je prijedlog ovogodišnjih laureata, dobitnika javnih priznanja Grada Varaždina, a koja će biti dodjeljena povodom Dana Grada. Nagrade za životno djelo ove godine dobivaju književnik Denis Peričić i Ivan Vujec, za promicanje prava invalida. 

Na sjednici je i dana suglasnost gradonačelniku Nevenu Bosilju za potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi financiranja sanacije bala u Brezju. Prema pojašnjenju gradonačelnika, procedura bi trebala završiti do kraja godine te on očekuje da bi se bale počele uklanjati nakon nove godine. Prije potpisivanja ugovora s Fondom, Grad je dužan potpisati ugovor s izvođačem te osigurati bankovnu garanciju u iznosu od 29 milijuna eura.

Najviše polemike izazvao je prijedlog koji uključuje podizanje stopa poreza na dohodak. Gradonačelnik Neven Bosilj pojašnjava da se time nastoji nadoknaditi manjak u gradskom proračunu uslijed ukidanja prireza. Oporbeni vijećnik HDZ-a Damir Habijan predložio je da se ta točka skine s dnevnog reda, zajedno s drugim točkama koje se tiču podizanja gradskih nameta, od paušalnog poreza po krevetu u turističkom najmu pa do rasta vrijednosti komunalnog boda. 

Međutim, prijedlog nije prihvaćen. Tijekom rasprave o novim stopama poreza na dohodak oporbeni su vijećnici bili protiv smatrajući da je podizanje nameta nepotrebno, posebice nakon što je Vlada odlučila u cijelosti financirati sanaciju bala u Brezju.

Nakon polusatne pauze, uslijedilo je glasovanje te su sve sporne točke vezano za poreze i komunalni bod, prihvaćene.