Gradski stožer Čačiću: "Umjesto sipanja žuči po ugostiteljima vrijeme je za rješenja"

Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina obratio se priopćenjem u kojem je župana Radimira Čačića prozvao da se glede epidemiološke situacije „okomljuje na pogrešne ljude“.

Priopćenje Stožera civilne zaštite grada Varaždina prenosimo u cijelosti:

"Stanje je, na žalost, jako loše.

Ministar Beroš je danas rekao ključno: ne smije se dogoditi da pate ostali pacijenti. Sami liječnici i sestre čine sve što mogu, ali jednostavno ni prije ih nije bilo dovoljno, sad ih ima još manje. Svakodnevno nam se javljaju ljudi koji po nekoliko sati čekaju na hladnoći pred objektima ili kontejnerima ili uopće ne mogu doći na pregled, otkazuju se i dogovoreni tretmani. To nije dobro.

Ponovno upozoravamo da se župan okomljuje na pogrešne ljude, prijeti policijskim satovima i mjerama koje dokazano nisu dale nikakve rezultate. Umjesto sipanja žuči po ugostiteljskim objektima, glumcima i sportašima vrijeme je za ciljan i odmjeren pristup i rješavanje ključnih problema koji su identificirani na koordinaciji svih stožera CZ u Varaždinskoj županiji. To su:

1. ažurno evidentiranje i praćenje kontakata zaraženih osoba,

2. otkazivanje privatnih druženja te, osobito,

3. sustavno testiranje zaposlenika u velikim industrijskim i radnim objektima, besplatno za njih.

Grad Varaždin će zato ponovno ponuditi da preuzme kompletni administrativni posao na koji sada vrijeme gube epidemiolozi. Aktivirat ćemo dvoranu Centra Tomislav Špoljar, najbližu bolnici, kao tercijarni centar kad to zatraži vodstvo bolnice, naravno, samo ako bude nužno. Isto tako ćemo zatražiti od poslodavaca u radno intenzivnim industrijama da provedu testiranje svojih djelatnika. Ukoliko ne prekinemo širenje virusa, dogodit će nam se talijanski scenarij.

Ostavimo sada po strani županove izjave u ožujku "mi imamo 30 respiratora", izjave prije mjesec dana "uspostavio sam najbolji sustav u Hrvatskoj". Nije vrijeme za podjele jer sustav visi o niti. Nema liječnika ni sestara ni respiratora dovoljno. Varkom je uskočio i kupio jedan hitno. Kupio je i grad Ivanec, a pomogla je i država.

Ponovno apeliramo na sve građane da se u svakodnevnom ponašanju pridržavaju mjera distance, dezinfekcije te da pravilno nose maske. Odgodite sva privatna druženja, nemojte zanemarivati bilo koji simptom i nemojte prešućivati kontakte ukoliko se zarazite.

Budimo odgovorni!"