GRADSKI BAZENI Energetska obnova koštala bi oko 43 milijuna kuna, koliko je koštala i njihova izgradnja

MGA | 10.10.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Najveći problemi su nam prokišnjavanje i troškovi energenata. Razmatrane su sve opcije, ali je odlučeno da se najprije napravi energetska obnova postojeće zgrade, a razmišlja se i o proširenju sadržaja bazena - kaže ravnateljica JU Gradski bazeni Jelena Pavleković.

Energetska obnova Gradskih bazena Varaždin, prema procjenama, koštala bi više od 40 milijuna kuna, iznio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. U javnosti se ovih dana govori o mogućnosti zatvaranja Gradskih bazena zbog radova na rekonstrukciji i energetskoj obnovi pa su predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i vijećnica Dubravka Novak tijekom aktualnog sata pitale hoće li se i kada bazeni zatvarati kako bi brojne udruge, koje tamo provode svoje aktivnosti, mogle na vrijeme pronaći drugo adekvatno mjesto.

Iz odgovora gradonačelnika proizlazi da se bazeni zasad neće zatvarati, ali da predstavljaju veliki teret u gradskom proračunu i da su jedan od većih potrošača energije među gradskim javnim ustanovama. Bosilj se osvrnuo i na povijest izgradnje bazena navodeći da su projektanti zapravo kopirali projekt bazena za rasplivavanje izgrađenih za potrebe Olimpijskih igara u američkoj Atlanti i da ne odgovaraju našem podneblju.

- Bazeni su veliki problem koji moramo riješiti. Prema procjeni ulaganja, konstrukcija se mora u cijelosti promijeniti jer sadašnje krovište ne može nositi niti jedan solar. Procjena je da bi sve to koštalo oko 45 milijuna kuna, a i dalje bismo imali bazene koji su dvije kade tako da raspravljamo kako to riješiti. Ako će se ići u radove, o tome će se odlučivati na Gradskome vijeću i to će se morati riješavati kreditnim zaduženjem. Nećemo zatvarati bazene ali moramo naći neko rješenje. U ovakvom stanju su veliki trošak za gradski proračun jer su napravljeni krivo, a paralelno su se radile neke druge stvari - rekao je gradonačelnik dodajući da bazeni imaju najgori energetski razred.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.