Gradovi i općine potpisale sporazume o zajedničkoj izgradnji i korištenju sortirnice ambalažnog otpada

| 25.6.2020. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina danas su čelnici 22 jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije potpisali Sporazum o korištenju postrojenja i Sporazum o sufinanciranju izgradnje i opremanju postrojenja za sortiranje.

Uz predstavnika Grada Varaždina, zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, sporazum su potpisali načelnici i gradonačelnici jedinica lokalne samouprave koje su izrazile interes za taj projekt. Time su omogućili prijavu projekta za koji će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dodijeliti 85 posto sredstava od ukupno prihvatljivih troškova, odnosno najviše 50 milijuna kuna.

Projekt sortirnice svojedobno je pripremila tvrtka Čistoća, ali su u međuvremenu promijenjeni uvjeti natječaja, pa prijavitelji sada mogu biti samo jedinice lokalne samouprave.

Prema riječima Miljenka Ernoića, predsjednika Uprave Razvojne agencije Sjever DAN, ukupna vrijednost projekta je 50,4 milijuna kuna. Od toga iznosa 85% će se osigurati iz EU fondova, što je iznos od 42 milijuna kuna, dok će preostalih 7,5 milijuna kuna zajednički osigurati 22 općine i gradovi s područja Varaždinske županije, potpisnici današnjih sporazuma.

- Time se jedinice lokalne samouprave obvezuju da će narednih 30 godina koristiti ovu sortirnicu, za sortiranje svog ambalažnog otpada prikupljenog iz kućanstava i gospodarskih objekata - kaže Ernoić. Cijeli projekt traje 30 godina, a nositelj projekta je Grad Varaždin.

Šest jedinica lokalne samouprave zasad nije pristupilo ovom sporazumu, a među njima su Ludbreg i Martijanec (koji će vjerojatno koristiti sortirnicu u Prelogu) te Novi Marof, Ljubešćica, Gornji Kneginec i Varaždinske Toplice.

Stoga se postavilo pitanje što će biti s tim općinama i gradovima.

- Hrvatska od 2022. godine ima obvezu odvajati 60% otpada, koji se više ne odlaže na odlagališta. Sukladno tome već se od 2017. godine zaračunavaju određene naknade i penali po jedinicama lokalne samouprave. Tako da oni koji to neće imati riješeno, vjerojatno će biti penalizirani - kaže Ernoić ističući da su računice i projekcije u sklopu projekta sortirnice rađene na temelju broja stanovnika u ove 22 jedinice lokalne samouprave koje su danas potpisale sporazume.

- Mi smo zaključili matematiku, koja je sukladna broju stanovnika u pojedinim općinama i gradovima. Grad Varaždin sa svojih 46 do 47 tisuća stanovnika će snositi svoj dio učešća - pojašnjava Ernoić.

Dogradonačelnik Avar napomenuo je da se neke jedinice lokalne samouprave još čeka da donesu odluku te da se prijava projekta predaje službeno u ponedjeljak, 29. lipnja.

- S obzirom da bi svakome od nas to bila neisplativa investicija, idemo u projekt zajedno s obzirom na kapacitete reciklabilnog otpada. Projekt se bazira na 7.000 tona otpada, koji se može reciklirati, na području županije u kojem djeluje naša tvrtka Čistoća. Projekt ima sve potrebne elemente za prijavu i ovo je veliki iskorak u gospodarenju otpadom. Dosad smo uredili reciklažno dvorište, pretovarnu stanicu i sada ćemo imati sortirnicu, što je sve dio zelene ekonomije. Time se svrstavamo među one koji prednjače u tome i nadamo se da će nas i drugi slijediti - poručio je dogradonačelnik.

Također ističe da je Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave dosad ostvarila rezultate i u odvajanju otpada.

- Postigli smo podatke koje smo morali, smanjili smo dio miješanog otpada i ovo je dodatni korak u odvajanju otpada. Ciljamo na  85 % potpore, a ako budemo sretni dobit ćemo gotovo sve, s obzirom da se maksimalno sufinancira 50 milijuna kuna, a naš je projekt vrijedan 50,4 milijuna kuna. Projektom je obuhvaćeno 136.000 žitelja s područja županije, i na njih će se dijeliti i troškovi upravljanja objektom - kaže Avar, a sortirnica će biti smještena na lokaciji u blizini Reciklažnog dvorišta na Motičnjaku, kako bi svi objekti gospodarenja otpadom bili na jednome mjestu u gradu. Rok za dovršetak sortirnice je 2022. godina.

Među potpisnicima sporazuma bio je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

- Od sortirnice ćemo imati višestruku korist. Kao prvo, moramo se pridržavati zakona, a druga je stvar zaštita okoline i prirode jer je ovo najbolji način da zbrinemo otpad. Treća je stvar da sve te aktivnosti provodimo zajednički čime povećavamo održivost i da što manje opterećujemo građane, a da što više koristimo EU fondove. Učešće Grada Lepoglave iznosit će oko 200 do 300 tisuća kuna, što je definirano brojem korisnika - ističe Škvarić.