Gradonačelnik o nagradama službenika: "Ranije su se dijelile netransparentno, za što imamo i nalaz Državne revizije"

MGA | 3.2.2023. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Neven Bosilj na današnjoj konferenciji za medije Gradske organizacije SDP-a osvrnuo se i na informacije o tome da su pojedini gradski službenici, među kojima su i neki pročelnici, dobili novčane nagrade, i to u situaciji kad je, zbog neizglasavanja Proračuna, do daljnjega na čekanju postignut dogovor oko povećanja plaća gradskih službenika i djelatanika u gradskim ustanovama, od Kazališta i Dječjeg vrtića Varaždin do Gradskog muzeja i Knjižnice.

- Grad Varaždin ima na internetu Transparentni Varažin, gdje se sve može vidjeti. Do sada je jedino gradska uprava imala dodatnih 3% na plaću te nitko od ostalih djelatnika u javnim ustanovama nije imao taj dodatak, a nagrade su se dijelile netransparentno, za što imamo i nalaz Državne revizije i ja sam taj Pravilnik ukinuo. Godišnje se za nagrade dijelilo pola milijuna kuna. Neki su 2019. godine, i to uglavnom samo pročelnici, dobili novčane nagrade veće od 50.000 kuna. Ja sam protiv uranilovke. Recimo, svi na radnome mjestu savjetnika dobivaju istu plaću, bez obzira koliko radili. I zato smo nagradili oko trećinu zaposlenika koji su najbolje radili i to prema jasnim kriterijima, a za to smo izdvojili 200.000 kuna - pojašnjava gradonačelnik zbog čega su donijeli novi Pravilnik o nagrađivanju koji je donesen krajem prošle godine.

Pritom zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković ističe da su sredstva za nagrade rezervirana u Proračunu za 2022. godinu i to ukupnog iznosa od 200.000 kuna, dok je prošle godine na plaćama zaposlenika ostvarena ušteda od oko 1,5 milijuna kuna.

Prema riječima gradonačelnika, koji je naveo i neka imena nagrađenih gradskih službenika, nagrade su iznosile od 5.000 do 7.000 kuna.

Što se tiče mogućih sindikalnih akcija zaposlenika u Dječjem vrtiću Varaždin, gradonačelnik ističe da je Zakon o proračunu jasan i da niti on kao gradonačelnik, niti Vladin povjerenik nemaju ovlasti bilo što raditi po pitanju isplate većih plaća, dogovorenih Kolektivnim ugovorima, dok se ne donose Proračun.