Bosilj s predstavnicima medija: Još ništa od raspuštanja Gradskog vijeća, to nije normalna situacija!

MGA | 2.2.2023. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

- Danas je već 2. veljače, a odluka o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Varaždina neće biti ni danas donesena jer je nema na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Koliko sam pregledao, još se nikada nije dogodilo da Vlada takvu odluku nije donijela u siječnju, a samo su još dvije općine u Hrvatskoj u istoj situaciji i to je presedan. Možemo samo nagađati koji su razlozi, ne želim ništa kalkulirati ali ovo nije normalna situacija jer se nije nikada dogodila. Dobili su sve podatke 10. siječnja i to je tehnička odluka, koju treba donijeti, a ne donose je - komentirao je gradonačelnik Neven Bosilj situaciju u Gradu Varaždinu na današnjem susretu s predstavnicima medija, navodeći i koje su sve posljedice čekanja na izbore za novo Gradsko vijeće.

DSC_6623.jpg

- Sve nam se prolongira i Grad će biti dulje u modusu privremenog financiranja, što nije dobro. Mi smo anticipirali što će se događati pa smo u prosincu pokrenuli sve što se moglo, ali nam stalno iskaču neke nove stvari. Ukoliko se izbori ne održe do sredine ožujka i Proračun ne usvoji do kraja ožujka, imat ćemo ozbiljnih problema u funkcioniranju grada - kaže gradonačelnik dodajući da se završavaju projekti koji su započeti, ali ne mogu pokretati nove projekte, niti njihovo projektiranje niti javnu nabavu.

- Ustanove u kulturi će izdržati prva tri mjeseca jer su oni na 25% financiranja iz 2021., predinflacijske godine, takav je zakon za sve i vrlo je problematično osigurati im sredstva, moraju se snaći s tim što imaju. U HNK će uskoro biti premijera "Majke hrabrosti", ali najvažnije, velike predstave, kao što je Magelli, sve smo prebacili i te će stvari kasniti. Gradski muzej i Knjižnica zasad mogu funkcionirati - rekao je Bosilj i naveo projekte Varaždinske kuće i Teniskog centra koji se također realiziraju, kao i projekt nasipa uz Plitvicu.

DSC_6617.jpg

- Najbitnije je da smo prošli na NPOO s Hrvatskim vodama i dobili gotovo dva milijuna eura. Izgradit će se nasip dug 5,5 kilometra od mosta u Gojancu, preko Jalkovca, do mosta u Brezju tako da više neće biti plavljenja Plitvice u Jalkovcu i Brezju, a Grad će u završnici na nasipu napraviti biciklističu stazu.

Tu su i dva velika projekta, Varaždinske kuće koji u ovom stanju stoji već 15 godina. Izdana je građevinska dozvola i imamo sve uvjete da prođemo na natječaju Ministarstva turizma. Očekujemo i da ćemo proći s teniskom dvoranom u sklopu natječaja "Sport u funckiji turizma" - ističe gradonačelnik.