Gradonačelnici Schaffhausena i Varaždina založili su se za jačanje suradnje gradova

vv | 1.10.2023. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinske barokne večeri u ovogodišnjem 53. izdanju uz Švicarsku koja je zemlja partner, mjesto su brojnih susreta osoba koje mogu svojim radom pridonijeti još jačoj suradnji Hrvatske i Švicarske. Na poziv gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja protekli vikend u Varaždinu je boravio Peter Neukomm,  gradonačelnik Schaffhausena, grada-partnera Varaždinu u Švicarskoj.

Zajedno s veleposlanikom Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ursom Hammerom prvi dan boravka ugledni gost iz Švicarske nazočio je sa suprugom koncertu Yofin Barockensemble iz Zuricha u Uršulinskoj crkvi. Za boravka u partnerskom gradu Peter Neukomm  posjetio je varaždinsku tržnicu, sajam antikviteta i Dan turizma gdje je imao priliku susresti se sa zastupnicom u Hrvatskom saboru Barbarom Antolić Vupora, predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim te zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem te drugim osobama zainteresiranim za jačanje suradnje na raznim područjima gospodarstva. Između ostalog, u razgovoru s Jelenom Toth, direktoricom ureda Turističke zajednice razmotrena je ideja gostovanja švicarske grupe na slijedećem Špancirfestu.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj sa kolegom iz Švicarske razmijenio je niz informacija o funkcioniranju gradova.

- Posebno me veseli da dio ovog ugođaja baroknih večeri i brojnih događanja u Varaždinu od Sajma antikviteta do Dana turizma mogu podijeliti sa svojim kolegom, gradonačelnikom prijateljskog grada Schaffhausena iz Švicarske, Peterom Neukommom, kojem smo veoma zahvalni i na pomoći u organizaciji Varaždinskih baroknih večeri - izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Schaffhausen je financijski sponzorirao ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, a gradonačelnik Neukomm bio je oduševljen prijemom u partnerskom gradu te razvojem suradnje.

- Potpisali smo sporazum o suradnji prije pet godina, a ja sam već četvrti put u Varaždinu. Moji domaćini gradonačelnik Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković zajedno sa generalnim konzulom Hrvatske u Švicarskoj Slobodanom Mikacom omogućili su mi mnoge kontakte koji će siguran sam, uroditi novim idejama za jačanje suradnje. Najintenzivniju suradnju imamo na području kulture i obrazovanja, a posebno mi je drago što na Varaždinskim baroknim večerima nastupa i ansambl u kojem nastupa moj sugrađanin, mladi muzičar iz Schaffhausena - izjavio je na glavom varaždinskom trgu.

Zajedno sa suprugama te veleposlanikom Ursom Hammerom kao i drugim uzvanicima gradonačelnici partnerskih gradova nazočili su u nedjelju atraktivnom „Koncertu uz baroknu kavu“ u dvorcu Trakošćan koji je izveo ansambl mladih švicarskih glazbenika Concerto Scirocco pod vodstvom Giulie Genini.

Galerija slika