Građani prvih 100 dana rada Vlade RH ocijenili s 2,3

VV/Jutarnji.hr | 30.4.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Dnevnik Nove TV objavio je u petak rezultate istraživanja o prvih sto dana Vlade, koje je provela agencija IPSOS u razdoblju od 21. od 24. travnja na 600 ispitanika, prenosi Jutarnji.hr.

Ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića je nakon 100 dana jednaka, iznosi prosječnih 2,3. U odnosu na svoje prethodnike Jadranku Kosor i Zorana Milanovića, Tihomir Orešković je najslabije ocijenjen. Više od polovine građana je Vladi za rad u prvih 100 dana dodijelilo ocjene jedan ili dva. Birači Domoljubne koalicije najbolje ocjenjuju rad Vlade, ali i njihova ocjena u prosjeku ne prelazi 3 (2,9).

Kad se radi o podršci radu Vlade, Tihomir Orešković stoji lošije od svojih prethodnika Milanovića i Kosor. Njihov rad je nakon 100 dana podržavala polovina građana, dok rad Vlade Tihomira Oreškovića odobrava 35% građana, a 53% ne odobrava. Podrška radu Vlade najviša je među biračima Domoljubne koalicija (64%), dok je među biračima Mosta polovina onih koji ne podržavaju, a trećina koja podržava.

Polovina građana smatra kako Vlada uopće nije reformska, a 34% da je samo u manjoj mjeri. Oko 12% građana smatra da je u potpunosti ili uglavnom reformska. A još u prosincu je 58% građana mislilo kako će Vlada biti reformska, a njih 39% da to neće biti.

Premijer stoji nešto bolje. Za 8% građana Tihomir Orešković je posao odradio iznad onog što su očekivali, za 49% je u skladu s očekivanjima, a 39% građana je razočarano, odnosno prvih 100 dana je prošlo ispod očekivanja.

Većina ispitanika ipak misli kako će Vlada mandat izdržati do kraja, njih 16 posto smatra da će izdržati više od pola maadata, 16 posto ispitanika im daje vremena do kraja godine, a 15 posto do lokalnih izbora u svibnju 2017.