Grad Varaždin uspješno isposlovao odluku: Neće biti gladnih u školama

VV | 4.1.2021. u 22:43h | Objavljeno u Aktualno

Ove godine neće biti gladne djece u varaždinskim osnovnim školama. Na adresu Grada Varaždina iz nadležnog ministarstva s istekom prošle godine stigla je odluka koja će obradovati 752 učenika čiji roditelji inače ne bi mogli izdvojiti sredstva za prehranu u školskoj kuhinji.

Naime, i ove školske godine učenici osnovnih škola na području grada Varaždina, koji žive u riziku od siromaštva, ostvarit će sufinanciranje školske prehrane. Zahvaljujući uspješnoj prijavi projekta „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS IV“, Grad Varaždin je četvrtu godinu zaredom osigurao financijska sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) temeljem prijave na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020.-2021)“. Ove školske godine projektom je obuhvaćeno 752 učenika koji će svakodnevno u školi dobiti besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni. Za tu potrebu iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije osigurano je 878.565,96 kuna.

- Vesele me takvi programi koji povezuju obrazovanje i socijalnu skrb te svoj djeci omogućuju da se mogu prehraniti u školi - izjavio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok sa zadovoljstvom primivši odluku.

Na temelju otvorenog trajnog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020. – 2021.)”, kojeg je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Varaždin je 23. listopada 2020. godine podnio projektni prijedlog „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS IV“. Kao i prethodnih godina, partneri na projektu su svih sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin i Katolička osnovna škola Svete Uršule.

Cilj Poziva, kao i projekta SPAS IV, je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele obroka u osnovnim školama.

Odluka o financiranju projektnog prijedloga „ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS IV“ donesena je 30. prosinca 2020. godine od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nakon provedenog postupka ocjenjivanja kvalitete projektnog prijedloga u kojem je ostvaren maksimalnih broj od 15 bodova.

Projektni prijedlog je odobren u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 878.565,96 kuna, a ukupan broj učenika koji će primati obrok financiran iz ovog projekta je 752. Pravo na prehranu jedan učenik (korisnik projekta) može istovremeno ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, a sukladno važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.