Grad Varaždin Uršulinkama predao nekadašnji prostor Crvenog križa Foto: Martin Novosel

Grad Varaždin Uršulinkama predao nekadašnji prostor Crvenog križa

| 23.12.2020. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Danas su glavarica Uršulinskog samostana Suzana Crnčec i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok potpisali ugovor kojim se zgrada u Vrazovoj ulici daruje Uršulinskom samostanu.

U nazočnosti Ankice Dumbović, ravnateljice Katoličke osnovne škole, glavarica Uršulinskog samostana zahvalila je svima, posebice članovima Gradskog vijeća koji su svojom odlukom omogućili darovanje te vrijedne nekretnine.

- Najiskrenije se zahvaljujem gradonačelniku i gradskim vijećnicima te svima koji su na bilo koji način doprinijeli da nam se na bilo koji način daruju ove prostorije u kojem je prije bio smješten Crveni križ. Zahvalni smo jer se naša katolička osnovna škola povećava. U 2014. godini je počeo jedan prvi razred, a danas imamo dva prva, dva druga, dva treća, dva četvrta te jedan peti, šesti i sedmi razred, a dogodine ćemo imati i osmi razred. Uršulinke su već 1703. godine stigle u Varaždin i odmah su krenule s obrazovno odgojnom djelatnošću kada su se u školu upisale prve djevojčice. Djelovale su za dobro našeg grada i domovine, a 1945. je dekretom ukinuta škola pa su djeca prisilno odvedena u državne škole i postepeno nam je oduzimano zemljište - rekla je sestra Crnčec.

- Mi smo odlukom gradskog vijeća dodijelili ovu zgradu za koju se vidi na oko da je napravljena na dvorištu i da je napravljena 1945. nakon što je oduzeto zemljište. Mi smo ovime zapravo ispravili jednu veliku nepravdu koja je učinjena Uršulinkama koje su dali nemjerljivi doprinos u povijesti Varaždina odgajanjem i obrazovanjem ženske djece. Generacije i generacije su se ovdje obrazovale. Da uravnotežimo tu nepravdu, one će ove prostore upravo koristiti za nastavu. U ovom trenutku ima 65-ero djece u vrtiću i 161 dijete u školi. Ovo je prava mala pedagoška institucija. Jako puno roditelja nas pita za upis u ovu školu što znači da su ispunile svoju svrhu i jako puno naših građana želi svoju dijete u ovoj školi. Ovim mi omogućujemo ravnomjerni razvoj svih naših osnovnih škola u Varaždinu - zaključio je gradonačelnik.

Kuća s pripadajućom česticom ima 116 metara kvadratnih a njena vrijednos procijenjena je na 363 tisuće kuna.

Čehok_i_Uršulinke_4.jpg

Čehok_i_Uršulinke_3.jpg

Čehok_i_Uršulinke_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci