Grad Varaždin Uršulinkama predao nekadašnji prostor Crvenog križa Foto: Martin Novosel

Grad Varaždin Uršulinkama predao nekadašnji prostor Crvenog križa

| 23.12.2020. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Danas su glavarica Uršulinskog samostana Suzana Crnčec i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok potpisali ugovor kojim se zgrada u Vrazovoj ulici daruje Uršulinskom samostanu.

U nazočnosti Ankice Dumbović, ravnateljice Katoličke osnovne škole, glavarica Uršulinskog samostana zahvalila je svima, posebice članovima Gradskog vijeća koji su svojom odlukom omogućili darovanje te vrijedne nekretnine.

- Najiskrenije se zahvaljujem gradonačelniku i gradskim vijećnicima te svima koji su na bilo koji način doprinijeli da nam se na bilo koji način daruju ove prostorije u kojem je prije bio smješten Crveni križ. Zahvalni smo jer se naša katolička osnovna škola povećava. U 2014. godini je počeo jedan prvi razred, a danas imamo dva prva, dva druga, dva treća, dva četvrta te jedan peti, šesti i sedmi razred, a dogodine ćemo imati i osmi razred. Uršulinke su već 1703. godine stigle u Varaždin i odmah su krenule s obrazovno odgojnom djelatnošću kada su se u školu upisale prve djevojčice. Djelovale su za dobro našeg grada i domovine, a 1945. je dekretom ukinuta škola pa su djeca prisilno odvedena u državne škole i postepeno nam je oduzimano zemljište - rekla je sestra Crnčec.

- Mi smo odlukom gradskog vijeća dodijelili ovu zgradu za koju se vidi na oko da je napravljena na dvorištu i da je napravljena 1945. nakon što je oduzeto zemljište. Mi smo ovime zapravo ispravili jednu veliku nepravdu koja je učinjena Uršulinkama koje su dali nemjerljivi doprinos u povijesti Varaždina odgajanjem i obrazovanjem ženske djece. Generacije i generacije su se ovdje obrazovale. Da uravnotežimo tu nepravdu, one će ove prostore upravo koristiti za nastavu. U ovom trenutku ima 65-ero djece u vrtiću i 161 dijete u školi. Ovo je prava mala pedagoška institucija. Jako puno roditelja nas pita za upis u ovu školu što znači da su ispunile svoju svrhu i jako puno naših građana želi svoju dijete u ovoj školi. Ovim mi omogućujemo ravnomjerni razvoj svih naših osnovnih škola u Varaždinu - zaključio je gradonačelnik.

Kuća s pripadajućom česticom ima 116 metara kvadratnih a njena vrijednos procijenjena je na 363 tisuće kuna.

Čehok_i_Uršulinke_4.jpg

Čehok_i_Uršulinke_3.jpg

Čehok_i_Uršulinke_2.jpg