Grad Varaždin u plusu, iako se zbog metodologije prikazuje manjak

vv | 11.11.2022. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

Od danas pa do nedjelje, 20. studenog, provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu, kojim se želi građane upoznati s tim dokumentima, odnosno od njih dobiti mišljenja, primjedbe i prijedloge.

Iz gradske uprave pozivaju zainteresirane građane da taj ključni dokument prouče pažljivo i s dozom razumijevanja jer se sada „primjenjuje metodologija, kojom se prikazuje potpuno realna situacija i najavljuju buduća kretanja stanja u proračunu“. Stoga je vidljiv i podatak da je Grad Varaždin zapravo u proračunskom plusu 12,5 milijuna kuna, iako se metodološki govori o manjku.

- U planiranje proračuna za 2023. godinu ulazimo s minusom, dakle, imamo manjak iz 2022. godine od oko milijun eura, odnosno oko 7,5 milijuna kuna. Razlog tome je taj što se proračun sada konačno prikazuje na način kako se i trebao prikazivati, a do sada se to izbjegavalo, veli gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, napominjući da je bitan u financijskom žargonu uobičajen pojam „cahflow“, odnosno tijek novčanih, proračunskih prihoda i rashoda na dan 31. prosinca 2022. godine.

Naime, Grad Varaždin uskoro će imati završenu sortirnicu otpada pa će platiti sve radove izvođačima, Meprou i Tehnixu.

- Povratak, odnosno refundaciju velikog dijela sredstava iz fondova za taj značajan posao u visini od čak 20 milijuna kuna dobit ćemo tek tijekom prva tri mjeseca slijedeće godine. Jasna računica pokazuje da će time biti ostvaren proračunski višak iz ovog razdoblja 12,5 milijuna kuna, a ne nikakav manjak. Slična je situacija i s izgradnjom reciklažnog dvorišta gdje će biti izvedeni radovi u vrijednosti oko dva milijuna kuna, a sredstva iz europskih fondova će nam stići tek u prvom kvartalu slijedeće godine. Dakle mi radimo i plaćamo radove, a novac nam se refundira kasnije i tu nastaje ta razlika prilikom financijskog planiranja, pojašnjava gradonačelnik.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se pod rednim brojem 3 na web stranici Grada Varaždina Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. https://www.varazdin.hr/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/ . Pisane primjedbe dostavljaju se do 20. na adresu: GRAD VARAŽDIN, Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, Trg kralja Tomislava 1, 42000 Varaždin s naznakom Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na Nacrt Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Unaprijed molim i pozivam građane da prouče proračunske dokumente za slijedeću godinu te da se ne daju manipulirati i nasjedati na paušalne ocjene o tome kako je Grad u proračunskom minusu. Realno gledano, ovu proračunsku godinu završavamo s viškom od gotovo dva milijuna eura i to mora građanima biti sasvim jasno rečeno – zaključuje gradonačelnik Neven Boslji koji će na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina krajem studenoga predstaviti ukupan proračun Grada za slijedeću godinu.