Grad Varaždin smanjio broj upravnih odjela, odluka prošla većinom glasova

VV | 9.9.2021. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno

Točka broj četiri dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća je bila smanjenje broja upravnih odjela Grada Varaždina s postojećih devet na četiri, odnosno pet uz odjel za unutarnju reviziju. Gradonačelnik Neven Bosilj je naglasio da se želi ostvariti racionalizacija troškova i sektorsko povezivanje poslova radi učinkovitosti, ravnomjernoj raspodjeli poslova između službenika i namještenika, bolja međusobna suradnja itd. Ovoj odluci se prva na redu usprotivila Sandra Malenica.

- Što je ljepše objašnjenje, tim odluka gora. Ovo objašnjenje je bilo prekrasno. Ja sam protiv te odluke. Jednom smo segmentirali gradsku upravu i napravili specijalizirane odjele jer je Varaždin prerazvijeni grad da ima tako malo odjela - rekla je Malenica, a na to se nadovezao i bivši gradonačelnik Ivan Čehok koji smatra odluku protuzakonitom.

- Ovo je jedna od najgorih odluka koju će vladajuća većina donijeti. Protuzakonita i nestatutorna je po mom mišljenju. Mi ćemo ovim umjesto jedne fine mreže koja mora biti dovoljno usko upletena da ne bi pobjegle male ribe, a opet dovoljno široka da je ne možemo lako raskinuti. Ovim ćemo dobiti čelične kaveze. Radi se po mjeri jedne osobe i jasno je da će tri pročelnika biti iz SDP-a i jedan Reformist. Ovako će ista osoba određivati uvjete i davati dozvolu - istaknuo je Čehok. 

Ipak, nakon kritika Čehoka da će biti prevelika koncentracija po poziciji, Hrvoje Petrić je naglasio da su pročelnici za vrijeme mandata prijašnjeg gradonačelnika, makar ih je bilo devet, vrlo malo odlučivali i da je sve odlučivao gradonačelnik.

- Teško mi se složiti da dolazi do koncentracije odlučivanja u odnosu na raniji model. Ako će se koncentrirati odlučivanje u četiri osobe, to je još uvijek više nego do sada kada je bilo koncentrirano u jednoj osobi. Posebice se to odnosi na urbanizam gdje nisu odlučivala dva čovjeka iz dva odjela već je odlučivala jedna osoba, a to nije bio pročelnik - istaknuo je Petrić.

Odluka je prihvaćena većinom glasova, 11 glasova za, pet protiv i dva suzdržana glasa.