GRAD VARAŽDIN Proračun za 2022. godinu uz SDP, Reformiste i Budimo grad, podržao i HDZ

MGA | 10.12.2021. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Uz 14 glasova za, troje protiv i jedan suzdržan na 7. sjednici varaždinskog Gradskog vijeća u petak prihvaćen je Proračun Grada za 2022. godinu, s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Proračun je težak gotovo 550 milijuna kuna. Osim vijećnika SDP-a, Reformista i platforme Budimo grad, podržali su ga i vijećnici HDZ-a, dok su vijećnici s Čehokove liste bili protiv ili suzdržani.

- Prihvaćen je temeljni financijski dokument i konačno možemo raditi. Određenu odgovornost pokazali su članovi političkih stranaka koji inače možda i nisu kompatibilni s mojom vizijom, no ono što su danas napravili i HDZ i Reformisti i Budimo grad, koji su dali podršku ovom proračunu, je veliki demokratski iskorak u ovom Gradu – rekao je gradonačelnik Bosilj i najavio sve ono što donosi Proračun za sljedeću godinu.

Kreće izgradnja sortirnice

- Građani će osjetiti smanjenje prireza, doduše oni s većim plaćama više, ali to je takva mjera koju ćemo smanjivati sljedeće tri godine da dođemo do nule. Najvažnije je da sam jučer potpisao odabir izvođača za projekt sortirnice vrijedan 35 milijuna kuna. Sortirnica će biti izgrađena sljedeće godine i omogućit će nam da lakše gospodarimo otpadom. Bitna stavka je i amandman HDZ-a kojeg smo župan i ja u zadnji tren dogovorili. Varaždin će time dobiti Regionalni centar civilne zaštite i novi prostor MUP-a. Nakon što se sve to izgradi, prostor MUP-a na križanju Anine i Cesarčeve ulice pripast će Gradu Varaždinu. Ostat će samo upravni poslovi, izdavanje dozvola i dokumenata u Milčetićevoj. Početna varijanta je bila da se ide u Kneginec, ali uspjeli smo dogovoriti da se izgradi na granici Varaždina i Kneginca, s tim da će svi objekti biti u Varaždinu, a vježbalište i ostalo u Knegincu. To je zasluga župana Stričaka koji je uspio progurati da Varaždin bude jedan od tih pet centara. Tamo će biti civilna zaštita i Crveni križ, a konačno ćemo riješiti i prostor za HGSS. To je jedan od bitnih projekata. Grad Varaždin se obvezao da će otkupiti zemljište i to će biti naš ulog u toj priči - pojasnio je gradonačelnik osvrnuvši se i na projekt Dječjeg vrtića Hrašćica.

- Ide poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i moći ćemo dobiti bolje uvjete nego na mjeri 7.4.1, za koju smo bili svjesni da ne možemo proći jer Varaždin zbog faktora razvijenosti na takvim mjerama ne može proći. No, iskoristili smo taj natječaj da pripremimo dokumentaciju s kojom ćemo sad aplicirati na mjeru Ministarstva i vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme imati vrtić u Hrašćici - napominje Bosilj.

Tijekom rasprave o Proračunu najoštrije kritike imao je bivši gradonačelnik Ivan Čehok kazavši da to nije proračun nego financijsko preračunavanje i razračunavanje između bivših političkih partnera koalicije, a kojima se pridružio i Habijan.

- Nikada vjećnici nisu dobili programe izvršenja proračuna tri dana prije sjednice. To je potcjenjivanje i ponižavanje vijećnika. I to od onih koji su rekli da će biti otvoreni i transparentni. Ovaj će proračun doživjeti fiskalni infarkt. Sve što ovdje imate su naši projekti - sortirnica, Brezje i dr. - rekao je Čehok koji smatra da je ovakav proračun prevara birača i obmanjivanje građana jer se primjerice ne zna točno iz kojeg će se fonda financirati vrtić u Hrašćici, a koji je uvršten u proračun, a slično je i s projektom liftova u stambenim zgradama.

Ništa za oborinsku odvodnju

- Nemate ni parkova, niti igrališta, a nema ni stanova za liječnike i nema ništa za Tehnološki park. Također, nemate stavku ni za oborinsku odvodnju, što znači da nakon Aglomeracije toga nema, kao što nema ni vrtića - nabrajao je Čehok. Predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan odgovorila mu je da su prvo tijekom listopada imali za javnost participativno buđetiranje, potom javno savjetovanje i rad kroz odbore, tako da je bilo vremena za sva pitanja oko Proračuna.

U sklopu Proračuna za sljedeću godinu, između ostalog planiraju se već najavljeni Dječji vaučeri za sufinanciranje izvanškolskih aktivnosti djece od 5 do 17 godina u iznosu od 100 kuna mjesečno po djetetu. Osiguran je također iznos od 1,2 milijuna kuna za uređenje korita i nasipa rijeke Plitvice s uređenjem biciklističko-pješačke staze.

Na vijeću je prihvaćen rebalans ovogodišnjeg Proračuna i smanjenje prireza na dohodak sa sadašnjih 10% na 7,5%, dok se visina poreza na potrošnju smanjuje s 3% na 2%. Također je prihvaćen dokument kojim se pokreće izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za razdoblje od 2021. do 2027. godine (SRUP), a on je preduvjet za korištenje financijskih sredstava ITU mehanizma EU. Ujedno su usklađeni pojedini akti varaždinskog Kazališta, u skladu s naputcima Ministarstva kulture.

Označeno u