Grad Varaždin povećava plaću pomoćnicima u nastavi za 358 kuna

MGA | 12.10.2021. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin potpisao je Sporazume o partnerstvu u provedbi projekta Ponos II kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u varaždinskim osnovnim školama. Sporazumi su potpisani sa sedam osnovnih škola, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule.

U okviru projekta osigurana su sredstva za plaće 60 pomoćnika u nastavi koji skrbe za 70-ero djece u varaždinskim osnovnim školama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,7 milijuna kuna, od čega je najveći dio, 80% osiguran iz EU fondova, a ostatak, oko 400.000 kuna pokriva Grad Varaždin. 

S obzirom da je bilo poteškoća u pronalasku pomoćnika Grad će rebalansom proračuna povećati iznos za njihove plaće i za preostala tri mjeseca do kraja ove godine osigurati dodatnih 40.000 kuna mjesečno.

- Vidjeli smo da je bio veliki problem prikupiti asistente jer postoji manjak radne snage, a osim toga bili su potplaćeni. Zato smo u rebalansu proračuna predvidjeli da asistenti za 10., 11. i 12. mjesec dobiju uvećane plaće za što bismo izdvojili dodatnih 40.000 kuna mjesečno. Do sada je njihova mjesečna plaća u prosjeku iznosila 2.549 kuna neto, a sada bi dobivali u prosjeku 2.836 kuna, što bi bilo povećanje od 358 kuna. Nadam se da ćemo to izglasati kroz 9 dana i da će naši pomoćnici u nastavi dobiti povećanje plaća - izjavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Ravnateljica I. Osnovne škole u Varaždinu Karmen Hans-Jalšovec ističe da su pomoćnici u nastavi postali svakodnevni sudionici života i rada u školi.

- Bez njih bi nam bilo izuzetno teško, oni su sastavni dio pedagoškog standarda. Velika su pomoć učiteljima, vjerujem i roditeljima, a najviše djeci koja zbog svojih specifičnih potreba, trebaju njihovu pomoć kako bi sve te skupine učenika mogle pratiti školski program - ističe ravnateljica Hans-Jalšovec, na čijoj školi ove godine ima 11 pomoćnika, što je jedan više u odnosu na prošlu godinu.

- Kad smo krenuli bilo ih je troje i svake ih je godine sve više. Velika je potreba za njima i zato pohvala Gradu da je pronašao sredstva da se dodatno financiraju jer su njihova primanja mala - ističe ravnateljica napomenuvši da su među pomoćnicima u nastavi u prva dva tjedna imali već tri zamjene, što učenicima često teško pada jer se vežu za svoje pomoćnike, isto kao i za nastavnike.