Grad Varaždin povećava plaću pomoćnicima u nastavi za 358 kuna

MGA | 12.10.2021. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin potpisao je Sporazume o partnerstvu u provedbi projekta Ponos II kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u varaždinskim osnovnim školama. Sporazumi su potpisani sa sedam osnovnih škola, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule.

U okviru projekta osigurana su sredstva za plaće 60 pomoćnika u nastavi koji skrbe za 70-ero djece u varaždinskim osnovnim školama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,7 milijuna kuna, od čega je najveći dio, 80% osiguran iz EU fondova, a ostatak, oko 400.000 kuna pokriva Grad Varaždin. 

S obzirom da je bilo poteškoća u pronalasku pomoćnika Grad će rebalansom proračuna povećati iznos za njihove plaće i za preostala tri mjeseca do kraja ove godine osigurati dodatnih 40.000 kuna mjesečno.

- Vidjeli smo da je bio veliki problem prikupiti asistente jer postoji manjak radne snage, a osim toga bili su potplaćeni. Zato smo u rebalansu proračuna predvidjeli da asistenti za 10., 11. i 12. mjesec dobiju uvećane plaće za što bismo izdvojili dodatnih 40.000 kuna mjesečno. Do sada je njihova mjesečna plaća u prosjeku iznosila 2.549 kuna neto, a sada bi dobivali u prosjeku 2.836 kuna, što bi bilo povećanje od 358 kuna. Nadam se da ćemo to izglasati kroz 9 dana i da će naši pomoćnici u nastavi dobiti povećanje plaća - izjavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Ravnateljica I. Osnovne škole u Varaždinu Karmen Hans-Jalšovec ističe da su pomoćnici u nastavi postali svakodnevni sudionici života i rada u školi.

- Bez njih bi nam bilo izuzetno teško, oni su sastavni dio pedagoškog standarda. Velika su pomoć učiteljima, vjerujem i roditeljima, a najviše djeci koja zbog svojih specifičnih potreba, trebaju njihovu pomoć kako bi sve te skupine učenika mogle pratiti školski program - ističe ravnateljica Hans-Jalšovec, na čijoj školi ove godine ima 11 pomoćnika, što je jedan više u odnosu na prošlu godinu.

- Kad smo krenuli bilo ih je troje i svake ih je godine sve više. Velika je potreba za njima i zato pohvala Gradu da je pronašao sredstva da se dodatno financiraju jer su njihova primanja mala - ističe ravnateljica napomenuvši da su među pomoćnicima u nastavi u prva dva tjedna imali već tri zamjene, što učenicima često teško pada jer se vežu za svoje pomoćnike, isto kao i za nastavnike. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci