Grad Varaždin među finalistima za najuspješniji grad u Hrvatskoj kad je u pitanju gospodarstvo Foto: Krešo Đurić

Grad Varaždin među finalistima za najuspješniji grad u Hrvatskoj kad je u pitanju gospodarstvo

Varaždinske vijesti/Gradonačelnik.hr | 26.9.2018. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Prema portalu Gradonačelnik.hr, grad Varaždin je jedan od finalista gospodarski najuspješnijih gradova u kategoriji velikih gradova.

Uz Varaždin, finalisti u kategoriji velikih gradova su Dubrovnik, Krapina, Pula i Samobor. U kategoriji malih gradova finalisti su, abecednim redom, Bakar, Krk, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje. Među srednjima su to Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja i Umag.

Kako pojašnjavaju na portalu Gradonačelnik.hr, temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili su kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih.

- Naši analitičari u obzir su uzeli niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Nadalje, analizirali su i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom, te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang listu i poredak svih hrvatskih gradova - navode.

Pobjednike u svim kategorijama proglasit će 4. listopada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci