Grad Varaždin ima 13.000 kvadrata u V. Novaka, a muku muči kud će s tržnicom od 98 kvadrata

vv | 8.9.2021. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

Iako je takav prijedlog gradske vlasti dobio suglasnost na sastanku II. mjesnog odbora,  žitelji stambenih zgrada i kuća u Ulici grada Koblenza, Vilka Novaka te Ive Mikaca, njih blizu dvjesto, stavilo je potpis na peticija u kojoj izražavaju svoje neslaganje s lokacijom nove mini tržnice u Novakovoj ulici. Ova peticija, koja je zapremljena u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, dostavljena je i gradskim vijećnicima, koji bi trebali donijeti konačnu odluku o lokaciji na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća. 

Untitled-1.jpg

U materijalima vezanim uz lokaciju nove mini tržnice, objavljenim na mrežnim stranicama Grada Varaždina, ukazuje se da bi se ona nalazila na dijelu parka, čija je ukupna površina 2082 četvorna metra, i to na djelu gdje je travnjak, tako da se stabla ne bi rušila.

-Mini tržnica površine 98 kvadrata izvest će se kao nadstrešnica maksimalnih tlocrtnih gabarita 14,60 x 7 m pod kojom će se biti otvoreni prodajni prostor površine s 12 stolova, stoji u materijalu te se ukazuje da se građanima želi omogućiti kupnja svježih, zdravih i domaćih namirnica od lokalnih poljoprivrednika.

Naime, iza ovog projekta, koji se financira EU novcem, stoje LAG Sjeverozapad i LAG Izvor, koji snose sav rizik rada tržnice, koja neće biti otvorena vikendima, već tri dana u tjednu,  i to samo u poslijepodnevnim satima. Budući da je predviđen tek desetak manjih prodajnih mjesta,  odnosno stolova, ne bi trebalo biti ni buke  kako tijekom rada, tako i dostave za koju može poslužiti danas pregrađena prometnica.

4.jpg

Unatoč tome, potpisnici tvrde da bi  mini tržnica u Ulici Vilka Novaka “pridonijela jačem prometnom pritisku i prometnom kaosu koji nastaje zbog blizine kućanske rampe”, a posebice se protive “devastaciji dijela parka u površini od barem 120 m2”.

Međutim, iako su nezadovoljni lokacijom, potpisnici peticije se ne protive izgradnji mini tržnice u svom kvartu. Štoviše, drže da je to dobra ideja.

-Ovdje se ne radi o situaciji da nema alternative, budući da se glavna gradska tržnica nalazi na desetak minuta od tog kvarta, a sigurno se, uz daljnje promišljanje, konzultaciju struke i političku volju može naći i primjerenija lokacija za mini tržnicu i u samom kvartu iza Kućanske rampe, stoji u peticiji te naglašava da “svi potpisnici smatraju da je postavljanje mini tržnice u dio grada iza kućanske rampe dobra ideja, kojom bi taj dio grada doista dobio dodatan sadržaj”.

No, još se nije čuo prijedlog za drugu lokaciju na području II. mjesnog odbora, što ne čudi jer je tu apsurdna situacija. Naime, osim parka na „zelenom trokutu“ gdje je trgovina konzuma,  Grad Varaždin na tom području nema nikakvu drugu veću slobodnu površinu, izuzev jedne.  Riječ je o površini od čak 13 tisuća kvadrata, kupljenoj od Ekos Holdinga i ove godine isplaćenog, koja je udaljena tek nekoliko desetaka metara od stambenih zgrada.  Dakle, nikakav problem za izgradnju tržnice ili nekog drugog sadržaja. Međutim, postoji jedan problem: to je zemljište okruženo zemljištem pravnog slijednika VIS-a s kojim još uvijek nisu riješeni odnosi...

vilka_novaka_ekos_vis.jpg