Grad Varaždin: Briga o mentalnom zdravlju građana

VV | 27.5.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

"Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina – povezivanje, informiranje, zagovaranje“ naziv je simpozija na kojem se danas, u petak 27. svibnja 2022. godine u Park Boutique Hotelu u Varaždinu okupilo četrdesetak socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnjaka te građana. Simpozij je organizirala Udruga za razvoj životnih vještina i sposobnosti pojedinaca i obitelji „Uz vas“ pod pokroviteljstvom platforme Budimo grad i uz podršku Grada Varaždina.

Na početku skupa sudionicima su se obratile inicijatorice projekta, socijalne radnice Sanja Jakopec i Renata Sever pojasnivši da je cilj simpozija povezati stručnjake mentalnog zdravlja koji djeluju na području grada Varaždina te informacije o dobrim programima i uslugama mentalnog zdravlja učiniti dostupnijim građanima. Kvalitetno mapiranje svih važnih informacija o uslugama za zaštitu mentalnog zdravlja, poboljšanje dostupnosti tih informacija putem weba i društvenih mreža neki su od ciljeva ove inicijative. U ime platforme Budimo grad član Gradskog vijeća Ivan Obadić u svom se obraćanju  založio također za uspostavljanje kvalitetnog sustava potpore građanima te pozvao stručnjake da daju konkretne prijedloge i ideje o unapređenju sustava koji brine o mentalnom zdravlju građana. 

 Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pruživši podršku organizatorima skupa, podsjetio je na to da je nova gradska uprava pokrenula niz procesa na poboljšanju brige o mentalnom zdravlju građana.

- Ne postoji sustavna pomoć. Država ne funkcionira dobro na tom području i zato smo mi u Gradu Varaždinu poduzeli konkretne korake - rekao je Marković i naveo primjer zapošljavanja psihologa u osnovnim školama, te projekte zdrave prehrane u vrtićima i školama te osiguravanje dostupnosti higijenskih uložaka u varaždinskim školama.

Grad Varaždin percipiran je kao partner u daljnjem razvoju projekta posebice u omogućavanju dostupnosti potrebnih informacija potencijalnim korisnicima usluga.

Uvodna predavanja održali su prof dr.sc. Nino Žganec, Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med i Mateja Grizelj, dr.med. spec. psihijatrije. Rad simpozija nastavljen je u radionicama i raspravama kako unaprijediti sustav za zaštitu mentalnog zdravlja građana.

simpozij_psih.JPG

simpozij_psih3.JPG

simpozij_psih4.JPG

simpozij_psih5.JPG

simpozij_psih6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci