"Grad se odriče čak i kamata na avans koji su isplatili Patafti" Foto: Ilustracija

"Grad se odriče čak i kamata na avans koji su isplatili Patafti"

MGA | 3.8.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon “vruće” online sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, na kojoj je većina gradskih vijećnika dala gradonačelniku Ivanu Čehoku suglasnost za sklapanje “integralne nagodbe”, ne stišavaju se reakcije. No, ne stižu od gradskih vijećnika, izuzev njih nekolicine, već uglavnom od strane udruge “Varaždin bez smeća”. Tako u svojoj objavi pod naslovom “Tri cilja integralne nagodbe (pljačke)” u VBS-u kažu da su si dali truda te da su iz gomile materijala izvukli “ono što gradskim vijećnicima nitko nije ni pokušao, niti želio objasniti”.

Na početku ističu da je “na toj mučnoj sjednici” gradonačelnik ponovno, kao i 2008. , “svoju osobnu odgovornost pokušao pretvoriti u neuhvatljivu kolektivnu”, a zatim analiziraju dokumentaciju priloženu uz Zaključak o davanju suglasnosti za sklapanje integralne nagodbe, pri čemu oni vide tri cilja, za koje smatraju da stoje iza nagodbe.

- Prvi cilj je da se, pod krinkom hrabrog i odlučnog rješavanja svih nagomilanih pravnih, financijskih i “baliranih” problema - Davoru Patafti, bez ikakvog pravnog utemeljenja, iz gradskog proračuna isplati 22,5 milijuna kuna. Zašto baš njemu, gradonačelnikovom partneru, prijatelju i suosuđeniku, možemo samo pretpostavljati i nagađati. Poduzeću T&H Invest se nagodbom priznaje potraživanje od oko 59 mil. kuna za kupnju zemljišta u ulici Vilka Novaka na temelju ugovora sklopljenog neposredno prije Čehokova i Pataftina hapšenja 2011. godine. Grad Varaždin, dakle, konzumira ugovor o kupnji zemljišta, koje je preplaćeno , iako Gradu nije trebalo i iako za tu namjenu - a to je zakonska obveza - u proračunu nisu bila osigurana sredstva - jedna je od stvari u koju VBS upire prstom.

Posebno ukazuju na način kako će se platiti zemljište, odnosno osigurati to plaćanje, ali i na to kako se Grad odriče svojih potraživanja na ime kamata za davno uplaćeni avans T&H Investu za zbrinjavanje bala.

- Grad će T&H investu izdati zadužnicu od 22,5 milijuna kuna kako bi Patafta od Grada bez rizika mogao naplatiti nepostojeće potraživanje, čak i ako se promijeni vlast ili Čehoka i Pataftu Vrhovni sud otpravi na odsluženje zatvorske kazne. Zauzvrat Grad neće dobiti doslovno ništa na što ne bi imao pravo i bez nagodbe, osim neutemeljenih obećanja o inozemnim investitorima u Brezju. Grad se odriče čak i kamate na avans od 9,1 milijuna kuna za zbrinjavanje bala, uplaćenog 2009. i 2010. godine, koje su u međuvremenu prešle 10 mil. kuna - tvrde u VBS-u.
Drugi cilj nagodbe je, kako navode, da se problem baliranog otpada skupo i “na silu” riješi rehabilitacijom ugovora iz 2008. te se taj posao povjeri poduzeću CE-ZA-R.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...