Grad izglasao ponudu kredita Erste banke, građani će moći plaćati komunalne račune putem KEKS paya

| 31.1.2022. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Prva točka na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća bio je prijedlog odluke o zaduživanju Grada Varaždina za refinanciranje dugoročnih kreditnih zaduženja, ali s novom bankom, a do sada su to radili s PBZ-om.

- Većina naših kredita je sufinancirana s PBZ-om i mi smo imali naslijeđeni cash pooling i godišnje smo imali oko 900 tisuća kuna. Imali smo i pravo koristiti tekuće minuse koje u tom trenutku nisu bile likvidne i nisu imale sredstava jer smo imali dosta tvrtke koje su imale dosta visoke iznose. Oko 2,5 milijuna kuna smo prihodovali u proračune Grada ili naših tvrtka. Ako se raskine s PBZ-om koliki će biti cash pooling u novom sistemu, a koliko čujem bit će samo 0,01 posto što znači da će Grad godišnje izgubiti dosta velika sredstva - smatra Ivan Čehok.

Prihvaćena je ponuda Erste banke za kredit od 26.3 milijuna kuna, a on će ujedno omogućiti služenje aplikacije Erste banke, KEKS paya, za plaćanje računa komunalnim poduzećima u vlasništvu Grada Varaždina.

- Ono što je najvažnije za naše sugrađane to da ćemo imati uslugu KEKS pay za sva naša komunalna poduzeća i plaćat će račune za nula kuna provizije. To znači da svi koji će se odlučiti za račune bilo kojeg našeg komunalnog poduzeća, građani će plaćati za nula kuna provizije, a naše tvrtke će imati simboličku naknadu koja je tri puta manja od sadašnje poštarine. Ovo je mjera štednje i racionalizacije. Ovo je mjera štednje i racionalizacije i uštedit ćemo više od 1.2 milijuna kuna na kamatama na prve četiri godine - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

 - Refinanciranje kredita po povoljnijim uvjetima je svakako dobra stvar, ali treba imati u vidu da ništa u ekonomiji nije linearno. S PBZ-om Grad posluje dulji niz godina i to je već strateško partnerstvo. Tu moraju biti dobri razlozi, poput neispunjavanje uvjeta, što ne vjerujem jer su bili su bili pokrovitelji municipalnih obveznica. Mijenjanje partnera bez dublje analize i više informacija te opcija cash poolinga, stavljanja novca na raspolaganje na temelju budućih prihoda, ja ću biti protiv iz tog razloga i bojim se da se ide u suspenzije municipalnih obveznica - objasnio je svoje mišljenje u raspravi o refinanciranju kreditnih zaduženja.

- Pozdravljam odluku, ali bitno je da shvatimo da Erste banka ne bi dala 0,4 posto kamatu da ne vidi potencijal Grada Varaždina. Žao mi je da se nije išlo na veći rok. Kad se ide na kamatnu stopu od 0,4 posto, bolje je da se Grad zaduži na dulji rok od 20 godina, a ne 10 godina zbog dugoročnih projekata - objasnio je Davor Patafta i pitao se da li je kamata od 0,4 posto fiksna ili varijabilna, na što je dobio odgovor da je fiksna.

Lešina je nakon toga ustvrdio da će glasati protiv toga jer smatra da ne postoje dugoročni projekti ove administracije u Gradu Varaždinu i da se zato nije zadužilo na dulje vrijeme, a da isto tako vijećnici nisu imali jasan dokument u kojem su objašnjene sve okolnosti kredita Erste banke.

Odluka je prihvaćena sa 11 glasova za, tri glasa protiv i četiri suzdržana glasa. Druga i treća točka su bile vezane za prvu točku te se radi o rebalansu proračuna za 2022. godinu te projekcija za proračune 2023. i 2024. godine kao i izmjena odluke o izvršavanju proračuna za 2022. godinu. Obje točke su prošle sa sličnim brojem glasova za, protiv i suzdržani.