Grad će na natječaj prijaviti projekt TPV2 kako ne bi vraćali 15 mil. kn

M.P./Varaždinske vijesti | 21.6.2017. u 07:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici donijeli suglasnost da Grad na javni poziv na dostavu projektnih prijedloga "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija" prijavi projekt Tehnološki park Varaždin – Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (TPV2).

Gradonačelnik Ivan Čehok vijećnicima je pojasnio kako projekt, koji najvjerojatnije neće proći na spomenutom natječaju, moraju prijaviti jer će inače biti primorani vratiti 15 milijuna kuna dobivenih sredstava.

- TPV2 je davno započet projekt koji je zapravo bio prirodan nastavak Tehnološkog parka Varaždin. Projekt je na indikativnoj listi Ministarstva znanosti i obrazovanja i za njega smo dobili oko 15 milijuna kuna sredstva. Međutim, nakon projektiranja ispostavilo se da je vrijednost građevinskih radova 40 milijuna eura, a opreme između osam i devet čime smo zapravo okrenuli prvotno planirani omjer, odnosno da većina sredstava ide za opremu i tek manji dio za izgradnju. Sada smo došli do toga da je projekt teško samoodrživ i da bi sufinanciranje Grada iznosilo više od 200 milijuna kuna. Sredstva smo dobili i moramo se prijaviti na poziv iako smo svjesni da ćemo teško proći - naveo je Čehok.

Kroz nadzorni odbor i upravu će, najavljuje, pokušati modificirati projekt.

- Pokušat ćemo napraviti nešto što će biti održivo i isplativo - napomenuo je.

I dok je nezavisni Davor Patafta istaknuo kako je sramota što se ovo dogodilo, Vjeran Strahonja je napomenuo, kao predstavnik FOI-a koji je jedan od osnivača, kako postoji još jedan problem. Naime, Tehnološki park Varaždin u protekle tri godine nije osnovao nijedan Centar kompetencije, a što mu je bio zadatak.

- Imamo samo jedan Centar kompetencije, a trebala su biti četiri. Nije stvorena nikakva znanstvena infrastruktura - ukazao je Strahonja dodavši da bi projekt TPV2 trebao ići u smjeru inovacijskog razvoja.

Složio se da projekt mora biti prijavljen na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iako ne ispunjava uvjete.

- Dobili smo subvenciju od 15 milijuna kuna i svatko nam ima pravo reći da vratimo novac koji smo dobili, a nismo se javili na natječaj - istaknuo je Strahonja.

Čehok je na to ponovio kako se "mora spasiti što se može spasiti".

- Najvjerojatnije nećemo proći na natječaju, bivša se uprava zaigrala, i sada moramo pokušati spasiti projekt kako ne bismo morali vraćati sredstva - poručio je Čehok.