Gospodarski forum: Prelog stvorio pozitivnu gospodarsku klimu Foto: Krešimir Đurić

Gospodarski forum: Prelog stvorio pozitivnu gospodarsku klimu

| 30.11.2015. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno

U Sportsko-rekreacijskom centru DG Sport & Hotel Panorama u Prelogu u petak, 27. studenoga održan je već tradicionalni susret gospodarstvenika pod nazivom Gospodarski forum grada Preloga 2015.

Manifestacija se sastojala od izložbenog dijela u kojem su se predstavili poduzetnici iz Preloga, ali i cijeloga donjeg Međimurja te niza radionica i predavanja na kojima je bilo riječi o Zakonu o poticanju ulaganja, nacionalnoj shemi za dodjelu bespovratnih novčanih potpora, novčanim sredstvima iz fondova EU-a namijenjenih privatnom sektoru u RH, mjerama za poticanje zapošljavanja te o Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj. Cilj radionica bio je pružiti informacije svim zainteresiranima o korištenju bespovratnih novčanih potpora iz fondova Europske unije s ciljem sufinanciranja investicijskih i razvojnih projekata.

Praznik gospodarstva

Možemo reći da je ovo praznik gospodarstva i jedan oblik zahvale svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima koji rade i pune proračun Grada Preloga, a time omogućuju i realizaciju svih projekata, rad kulturno-sportskih udruga i normalno funkcioniranje cijeloga grada – istaknuo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te dodao da je broj izlagača u odnosu na prošlu godinu udvostručen pa je tako ove godine sudjelovalo više od 50 izlagača.

Proširili smo suradnju na susjedne gradove i općine, jer želimo objedniti donjemeđimursko gospodarstvo kako bismo svi zajedno pokazali ono što radimo. Smatram da ponekad previše sramežljivo govorimo o sebi, a zašto se ne bismo pohvalili s uspješnim poduzetnicima i ostvarenim rezultatima. Imamo 200 pravnih osoba, 300 OPG-ova i 85 obrta. Moram napomenuti da pojedini obrti imaju jako dugu tradiciju, a posljednjih godina broj obrta čak raste. Naravno, uloga jedinica lokalne samouprave je da omogući investicije i da investitori imaju što manje prepreka, a mi to jako dobro radimo. Prilagođavamo prostorne planove poduzetništvu i obrtništvu, sve važnije institucije, poput ureda odjela za urbanizam, katastra, gruntovnice, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, FINA-e i porezne uprave, nalaze se na jednom mjestu. Suradnja je odlična i ovu pozitivnu gospodarsku klimu osjete svi koji dođu u Prelog. Mi zaista, zajedno s gospodarstvenicima, činimo sve kako bismo otvorili nova radna mjesta – rekao je Kolarek.

Smanjuje se i nezaposlenost, a prema riječima gradonačelnika protekle se dvije godine sve više ljudi doseljava u Prelog.

Spoj gospodarstva i turizma

Kupuju stanove i parcele u stambenoj zoni, dakle ovdje vide svoju perspektivu. Sve to zahvaljujemo upravo gospodarstvu, blizini autoceste, vrijednim i marljivim ljudima koji ovdje rade. Nažalost, činjenica je da su plaće u Međimurju najniže i na tome bismo svi zajedno trebali poraditi kako bi plaće bile barem blizu prosjeka Republike Hrvatske – napomenuo je Kolarek dodavši da je Prelog u vrhu RH u zbrinjavanju komunalnog otpada.

Imamo modernu kompostanu, kao i sortirnicu koju je izgradila tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Time pokrivamo područje s oko 26.000 stanovnika donjemeđimurskih općina i grada Preloga, a želja nam je proširiti se na općine Domašinec i Dekanovec. Tada bismo pokrivali oko 30.000 stanovnika, što i jesu naši kapaciteti u zbrinjavanju otpada – kaže Kolarek uz napomenu da će cijenu zbrinjavanja otpada početkom iduće godine smanjiti za četiri kune.

Osim gospodarstva kao ključne komponente razvoja, naglasio je da Grad Prelog svoju šansu vidi i u razvoju kontinentalnog turizma. Naime, prostor inundacije na jezeru HE Dubrava, popularnu “Marinu”, Grad je početkom prošle godine dobio u zakup na 20 godina, a cilj je stvoriti mjesto za odmor i rekreaciju turistima, rekreativcima, biciklistima, trkačima, nautičarima te drugim zaljubljenicima u prirodu.

Poslovni uzlet stiže u Prelog

Gospodarski forum grada Preloga završio je okupljanjem gospodarstvenika, kojima su se obratili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Međimurske županije Mladen Križaić, Jasminka Porobija, direktorica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, te predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak.

O svojim iskustvima govorili su i gospodarstvenici pa je tako zadovoljstvo suradnjom s Gradom Prelogom istaknuo Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix, Nikola Kvakan predstavio je novu tvrtku u Prelogu Cromatic, Alojzije Šestan govorio je o ulozi vojne industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva, a Stjepan Hrešć i Željko Lovrak predstavili su ulaganja u obnovljive izvore energije.

Gradonačelnik Kolarek najavio je širenje gospodarskih zona te proširenje pogona brojnih preloških tvrtki. Grad Prelog potpisao je i ugovor s Poslovnim dnevnikom te se na taj način uključio u projekt Poslovni uzlet za iduću godinu.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci