Gospodarska komora Varaždin: Najavljeni brzi testovi; Gospodarstvenici: "Mjere kasne" Foto: ilustracija

Gospodarska komora Varaždin: Najavljeni brzi testovi; Gospodarstvenici: "Mjere kasne"

Varaždinske vijesti | 25.11.2020. u 16:57h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu predsjednika HGK - Županijske komore Varaždin Dragutina Gložinića, 24. studenoga održan je online sastanak članova Gospodarskog vijeća HGK Varaždinske županije s načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Robertom Vugrinom, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marinom Bosiljom te voditeljicom Higijensko-epidemiološke djelatnosti pri ZZJZ Varaždinske županije dr. Katicom Čusek Adamić. Sastanku je nazočila i direktorica Regionalnog ureda HUP-a Sanja Ostroški.

Na dnevnom redu sastanka bilo je opće stanje u Varaždinskoj županiji uzrokovano pandemijom koronavirusa, zatim stanje u gospodarstvu u tim uvjetima te mjere koje se očekuju, uz one već objavljene za cijelu državu i Varaždinsku županiju, u cilju minimiziranja posljedica pandemije.

Načelnik županijskog stožera CZ Vugrin iznio je podatke o zabrinjavajućim razmjerima pandemije u Varaždinskoj županiji, istaknuvši da su javno-zdravstvene ustanove dovedene do same granice izdržljivosti pa se poduzimaju mjere za proširenje kapaciteta prihvata oboljelih. Naglasio je nužnost poštivanja protuepidemijskih mjera te osobnu odgovornost građana i tvrtki za provođenje tih mjera.

Ravnatelj ZZJZ-a Bosilj te dr. Čusek Adamić izvijestili su o naporima i poduzetim mjerama koje su u njihovoj nadležnosti, napomenuvši da su svjesni da gospodarstvo mora raditi te da kroz dobru suradnju s tvrtkama nastoje naći načine funkcioniranja koji su realno mogući.

Bosilj je također izvijestio o pripremama za brza testiranja na COVID-19, koji će u ograničenim količinama, sukladno ljudskim resursima, ustanove moći komercijalno ponuditi i gospodarstvenicima. Posebno je napomenuo da su oni namijenjeni simptomatskim pacijentima, te da je PCR-testiranje i dalje propisani standard za dijagnostiku Sars-Cov-2 virusa.

Gospodarstvenici su u svojim izlaganjima iznijeli mišljenja da su već donesene mjere pomalo zakašnjele te da se u tvrtkama provode naložene protuepidemijske mjere. Smatraju da tvrtke nisu glavno mjesto širenja zaraze, kao i da se smjenskim radom i drugim mjerama nastoji smanjiti nepotrebne kontakte zaposlenika u tvrtkama.

- Jasno je da je pojava i intenzitet zaraze u tvrtkama posljedica ponašanja zaposlenika van radnog vremena - napomenuli su.

Na kraju sastanka je zaključeno da se podržavaju postojeće mjere Stožera civilne zaštite i uvođenje komercijalnog testiranja putem brzih testova pri Zavodu za javno zdravstvo te da se od svih građana traži odgovorno ponašanje i pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci