Goran Kaniški: Popis stanovništva nije proveden temeljito, nisu obuhvaćeni baš svi žitelji

Varaždinske vijesti | 21.1.2022. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški reagirao je rezultate popisa stanovništva.

Općina Gornji Kneginec prema prvim rezultatima popisa stanovništva provedenog 2021. godine ima 4.920 stanovnika te 1.667 kućanstava.

Svjesni smo da je došlo do pada broja stanovnika, ali ipak nas neke činjenice navode na zaključak da popis nije proveden temeljito i da popisom nisu obuhvaćeni baš svi žitelji.

Prema prvim rezultatima popisa evidentna je razlika u broju kućanstva jer je konstatirano da ih sada ima 1.667, a Općina putem sustava komunalne naknade ima registrirano 1.856 privatnih kuća. Ne vjerujem da bi netko plaćao komunalnu naknadu za nešto što u biti ne postoji. Radi se o razlici od 189 kućanstava.

Osim navedenog, javljaju nam se i mještani koji tvrde da nisu popisani niti im je netko u poštanskom sandučiću ostavio obavijest da ih je posjetio u svrhu popisa stanovništva.

Kada promatramo ukupan broj stambenih jedinica također je došlo do smanjenja, sa 2.932 na 2.893, a svjedoci smo da se godišnje izda 30-tak novih građevinskih dozvola, da se te obiteljske kuće stvarno i grade ili su već izgrađene. Isto tako rušenja postojećih stambenih objekata nije bilo. Od kuda onda smanjenje broja stambenih jedinica?

O svemu navedenog po prikupljanju svih činjenica ćemo izvjestiti Državni zavod za statistiku te zatražiti da, ukoliko postoji zakonska mogućnost, provedu nadzor provedenog popisa. , navodi Kaniški u svojoj reakciji na obavljeni popis stanovništva.