Google vas prati svugdje: Objavili podatke o tome koliko se držimo uputa stožera civilne zaštite Foto: Krešimir Đurić/Google

Google vas prati svugdje: Objavili podatke o tome koliko se držimo uputa stožera civilne zaštite

| 3.4.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Uslijed ove krize sa zarazom korona virusom, Google je odlučio izaći s gomilom prikupljenih podataka za 131 zemlju oko svijeta u kojima se nalaze trendovi kretanja i pridržavanja propisanih mjera za sprječavanje širenja zaraze.

Google je tako i napravio uvid za Hrvatsku u kojem su podijeljeni i podaci svake županije pri čemu možemo vidjeti čiji stanovnici se pridržavaju propisanih uputa svojih županijskih stožera te koliko učinkovito se pridržavamo socijalnog distanciranja.

Nacionalna statistika kaže da je Hrvatska za 82 posto smanjila odlazak u restorane, kafiće, trgovačke centre, tematske parkove, u odnosu na 16. veljače, odlazak u trgovine hranom i ljekarne smo smanjili za 57 posto, u parkove za 45 posto, kretanja javnim prijevozom za 74 posto, odlazak na posao za 50 posto, dok je ostanak kod kuće u porastu za 15 posto.

Stanovnici Varaždinske županije su u svim kategorijama smanjili svoje kretanje više od nacionalnog prosjeka. Za 86 posto smo smanjili odlazak u restorane, kafiće, trgovačke centre, tematske parkove, u odnosu na 16. veljače, odlazak u trgovine hranom i ljekarne smo smanjili za 61 posto, u parkove za 62 posto, kretanja javnim prijevozom za 83 posto, odlazak na posao za 50 posto, dok je ostanak kod kuće u porastu za 30 posto.

Talijani do 8. ožujka nisu imali značajne padove u svim navedenim kategorijama, a s obzirom da su europska zemlja koju je korona najviše pogodila, sve navedene aktivnosti su nakon toga drastično smanjili na razine od oko 90 posto, najviše trenutno u Europi i svijetu.

Koliko su ovi podaci vjerodostojni je upitno jer se Google povodi GPS-om (global positioning system) na našim mobilnim uređajima (primjerice ako ne uzmete svoj smartphone svugdje sa sobom), ali isto tako demonstrira alarmantan podatak koliko Google ima detaljan uvid u našu privatnost i slobodu kretanja koja očigldeno odavno nije privatna.

Pročitajte više na https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-03-29_HR_Mobility_Report_en.pdf