Godišnje više od dva milijuna kuna za darovite, a oni iz Hrvatske bježe van Foto: Ilustracija/VV arhiva

Godišnje više od dva milijuna kuna za darovite, a oni iz Hrvatske bježe van

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2019. u 14:16h | Objavljeno u Aktualno

Dok se većina učenika prošli tjedan odmarala, u varaždinskim Centrima izvrsnosti učenici su marljivo radili jer uskoro počinju natjecanja.

Prošle je školske godine Varaždinska županija imala rekordni broj državnih prvaka, njih 19, a učenici su lani primili čak 28 Oskara znanja.

- Time je Varaždinska županija, s obzirom na ukupan broj učenika, daleko najuspješnija u Hrvatskoj – tvrdi zamjenik Varaždinskoj župana Tomislav Paljak.

Bez osude što odlaze

Za razliku od drugih županija, poput Splitske i Dalmatinske u kojima danas djeluju Centri izvrsnosti, Varaždinska županija je još prije 11 godina krenula u taj projekt kako bi se dodatno i kontinuirano radilo s darovitom djecom. Prvi centar izvrsnosti bio je iz matematike i pokrenut je još 2007. godine, a danas na području Varaždinske županije djeluje ukupno devet centara izvrsnosti - iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika, novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija koje pohađa ukupno 829 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima radi 135 mentora.

Varaždinska županija je centre izvrsnosti zadnjih 12 godina uložila više od 26 milijuna kuna, a godišnji proračun Centara izvrsnosti Varaždinske županije je 2.000.000 kuna.

- U 2018. godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodatno je dalo financijsku potporu u iznosu od 507.000 kuna – izvijestili su nas iz Varaždinske županije.

Potvrdili su nam to i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji Centre izvrsnosti ubrajaju u jedan od načina rada s potencijalno darovitim učenicima u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske. Tvrde da se posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje darovitim učenicima.

- U 2018. godini za rad s darovitim učenicima izdvojeno je 1.940.689 kuna, što je čak 300 % više nego u 2017. godini, dok su u 2019. godini sredstva za rad s darovitim učenicima povećana na 2.500.000 kuna, što je 25 % više u odnosu na prošlu godinu – izvijestili su nas iz Ministarstva.

To međutim nije ni približno onome što očito po tom pitanju čine razvijene Europske zemlje.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...