Godišnja skupština LAG-a Sjeverozapad: U novom razdoblju više od 16,5 milijuna kuna

vv | 22.12.2022. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

- U novom programskom razdoblju LAG Sjeverozapad dodijelio je 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, pa je naš LAG jedan od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji po iskorištenosti sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Stoga očekujemo da ćemo u novom programskom razdoblju na raspolaganju imati još više sredne akcijske grupe - Sjeverozapad na 26. sjednici Skupštine LAG-a Sjeverozapad, koja je održana u Seljačkstava za programe ruralnog razvoja na našem području - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalom gospodarstvu Šinko u Beretincu, u utorak, 20. prosinca.

Na Skupštini je usvojen Plan rada LAG-a Sjeverozapad za 2023. godinu te Financijski plan za sljedeću godinu.

- Najvažnija aktivnost LAG-a Sjeverozapad u 2023. godini bit će izrada nove Strategije, za razdoblje 2021.- 2027. LAG je već započeo s izradom osnovne analize, a početkom 2023. održavat ćemo partnerske odbore za korisnike grupirane po interesnim sektorima, kako bismo definirali ciljeve i potrebe terena te ih kasnije ugradili u novi strateški dokument koji planiramo završiti do sredine sljedeće godine. U prvom kvartalu sljedeće godine LAG Sjeverozapad će raspisati i još jedan natječaj, za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, čime ćemo iskoristiti sva preostala sredstva iz Podmjere 19. 2. - naglasio je na skupštini Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

ds20.jpg

Ova lokalna akcijska grupa će tijekom 2023. godine u provedbi imati i još tri natječaja koje je raspisao 2018. i 2019. godine - prvi i drugi natječaj za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, zatim drugi natječaj za Tip operacije 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, te natječaj za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

- Dio planiranih aktivnosti LAG-a Sjeverozapad u sljedećoj godini odnosit će se na edukaciju potencijalnih prijavitelja, za koje ćemo organizirati i radionice na kojima ćemo ih detaljno informirati o natječajima te aktivnostima koje će se sufinancirati. Zainteresiranim prijaviteljima nastavit ćemo pomagati i u pripremi te razradi njihove projektne ideje, kako bi bili što spremniji za prijave na natječaje - rekao je mr. sc. Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Uz Plan rada i financijski plan za sljedeću godinu na skupštini je jednoglasno usvojen i Plan nabave LAG-a Sjeverozapad za 2023. godinu, te odluka o utvrđivanju visine članarine u LAG-u Sjeverozapad od 2023. godine.

Na sjednici je članove Skupštine, predstavnike 15 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad te predstavnike civilnog i gospodarskog sektora pozdravio Nikola Žganec, načelnik Općine Beretinec.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci