Godišnja skupština LAG-a Sjeverozapad: U novom razdoblju više od 16,5 milijuna kuna

vv | 22.12.2022. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno
Izbori 24 - Batinic

- U novom programskom razdoblju LAG Sjeverozapad dodijelio je 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, pa je naš LAG jedan od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji po iskorištenosti sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Stoga očekujemo da ćemo u novom programskom razdoblju na raspolaganju imati još više sredne akcijske grupe - Sjeverozapad na 26. sjednici Skupštine LAG-a Sjeverozapad, koja je održana u Seljačkstava za programe ruralnog razvoja na našem području - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalom gospodarstvu Šinko u Beretincu, u utorak, 20. prosinca.

Na Skupštini je usvojen Plan rada LAG-a Sjeverozapad za 2023. godinu te Financijski plan za sljedeću godinu.

- Najvažnija aktivnost LAG-a Sjeverozapad u 2023. godini bit će izrada nove Strategije, za razdoblje 2021.- 2027. LAG je već započeo s izradom osnovne analize, a početkom 2023. održavat ćemo partnerske odbore za korisnike grupirane po interesnim sektorima, kako bismo definirali ciljeve i potrebe terena te ih kasnije ugradili u novi strateški dokument koji planiramo završiti do sredine sljedeće godine. U prvom kvartalu sljedeće godine LAG Sjeverozapad će raspisati i još jedan natječaj, za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, čime ćemo iskoristiti sva preostala sredstva iz Podmjere 19. 2. - naglasio je na skupštini Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

ds20.jpg

Ova lokalna akcijska grupa će tijekom 2023. godine u provedbi imati i još tri natječaja koje je raspisao 2018. i 2019. godine - prvi i drugi natječaj za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, zatim drugi natječaj za Tip operacije 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, te natječaj za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

- Dio planiranih aktivnosti LAG-a Sjeverozapad u sljedećoj godini odnosit će se na edukaciju potencijalnih prijavitelja, za koje ćemo organizirati i radionice na kojima ćemo ih detaljno informirati o natječajima te aktivnostima koje će se sufinancirati. Zainteresiranim prijaviteljima nastavit ćemo pomagati i u pripremi te razradi njihove projektne ideje, kako bi bili što spremniji za prijave na natječaje - rekao je mr. sc. Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Uz Plan rada i financijski plan za sljedeću godinu na skupštini je jednoglasno usvojen i Plan nabave LAG-a Sjeverozapad za 2023. godinu, te odluka o utvrđivanju visine članarine u LAG-u Sjeverozapad od 2023. godine.

Na sjednici je članove Skupštine, predstavnike 15 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad te predstavnike civilnog i gospodarskog sektora pozdravio Nikola Žganec, načelnik Općine Beretinec.

Označeno u