Glavak: "U sedam godina više od pet milijardi eura za europsko zdravstvo" Foto: Ilustracija

Glavak: "U sedam godina više od pet milijardi eura za europsko zdravstvo"

VV | 13.11.2020. u 17:27h | Objavljeno u Aktualno

U Europskom parlamentu održana je rasprava o programu Europske unije u području zdravlja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, tzv. europskoj strategiji zdravstva EU4Health (EU za zdravlje). Strategiju je predstavila Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

- Europska zdravstvena strategija pružit će nam resurse kojima ćemo moći ispraviti nedostatke u pružanju zdravstvene skrbi, a koje smo uočili tijekom pandemije koronavirusa - istaknula je nakon rasprave zastupnica Glavak i ustvrdila da je strategija EU4Health prvi korak u promicanju dobrobiti svih građana koji u Europi mogu živjeti i raditi u održivom i zdravom okruženju.

Naime, Europska komisija je 28. svibnja predstavila novi samostalni program EU4Health za razdoblje od 2021. do 2027. kao dio Plana oporavka od pandemije koronavirusa. Europski parlament je u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru inzistirao na dodatnom jačanju sredstava za ovaj program i uspješno je s Vijećem EU-a ispregovarao iznos od 5,1 milijarde eura, što je tri puta više od inicijalnog prijedloga. Taj novac moći će se koristiti za izgradnju otpornih zdravstvenih sustava, rješavanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, nabavu i distribuciju lijekova po pristupačnim cijenama te modernizaciju zdravstva.

Program EU4Health trebao bi poboljšati i pripravnost Europske unije za velike prekogranične prijetnje zdravlju stvaranjem zalihe medicinskih potrepština za slučajeve krize te uspostavljanjem sustava pričuvnih zdravstvenih radnika i stručnjaka koji se u slučajevima zdravstvene krize mogu mobilizirati bilo gdje u Europskoj uniji. Uz to, pojačano će se pratiti prijetnje zdravlju. Strategijom se želi ojačati zdravstvene sustave kako bismo se mogli nositi s epidemijama i dugoročnim izazovima poticanjem sprječavanja bolesti i zdravog življenja.

Europska komisija želi jačom primjenom digitalnih alata i usluga omogućiti kontinuitet skrbi i osigurati pristup osnovnim resursima i uslugama u kriznim vremenima. EU4Health trebao bi podržati napore država članica u područjima kao što su rana dijagnostika, liječenje, podrška i prevencija te osposobljavanje liječnika i medicinskog osoblja.

- Imamo jedinstvenu priliku u pogledu razvoja i proizvodnje lijekova, odgovarajuće opskrbe lijekovima i opremom u bolnicama te unaprjeđivanja medicinskih ljudskih resursa - zaključila je Glavak.

Označeno u