Glavak: "Srpske vlasti moraju prestati biti dvolične" Foto: Ilustracija

Glavak: "Srpske vlasti moraju prestati biti dvolične"

VV | 19.10.2022. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno

U Europskom parlamentu raspravljalo se o odnosima EU-a i zapadnog Balkana s obzirom na novi paket za proširenje koji je prošli tjedan predstavila Europska komisija.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da paket šalje ohrabrujuću poruku državama zapadnog Balkana da i dalje ostaju prioritet Europske unije, ocijenivši najznačajnijim davanje uvjetnog statusa zemlje kandidatkinje BiH, čime se političke elite potiče na suradnju. Međutim, moraju se poduzeti i neophodni iskoraci u smjeru ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona.

- Važnost reformi iznova je potvrđena početkom listopada kada su Hrvati četvrti put preglasani u izboru za hrvatskog člana zajedničkog Predsjedništva. Krajnje je vrijeme da se okonča ova nepravedna praksa - poručila je Glavak.

Govoreći o Srbiji, naglasila je da srpske vlasti moraju prestati biti dvolične.

- Iako je EU glavni politički i trgovinski partner Srbije s otvorenim pristupnim pregovorima, unatoč tome, Srbija odbija usklađivanje s vanjskopolitičkom i sigurnosnom politikom EU. Posebno je problematičan izostanak po pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu. Srbija treba odlučiti gdje je njezina budućnost i to treba učiniti bez odgode - rekla je eurozastupnica Glavak, izrazivši duboku zabrinutost zbog slobode medija i vladavine prava koje su u Srbiji na niskim razinama.

 

Označeno u