Glavak: "Božić je Božić, a temelji EU njezini su kršćanski korijeni" Foto: Ilustracija

Glavak: "Božić je Božić, a temelji EU njezini su kršćanski korijeni"

VV | 18.12.2021. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

 U Strasbourgu je završilo posljednje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u ovoj godini. Na sjednici je sudjelovala i zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP), koja je podržala izvješće o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj te raspravljala o novim smjerovima humanitarnog djelovanja EU-a i suradnji u suzbijanju organiziranog kriminala u zemljama zapadnog Balkana.

Sa 689 glasova zastupnici su odobrili izvješće o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU-a, na temelju čega će Hrvatskoj stići 320 milijuna eura financijske pomoći nakon niza potresa koji su je pogodili između 28. prosinca 2020. i 21. veljače ove godine. Iznos uključuje već isplaćeni predujam od 41 milijun eura. Podsjetimo, u siječnju ove godine Europski je parlament usvojio Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj koja je plod zajedničkog rada hrvatskih zastupnika. Europski parlament potvrdio je odluku da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih. Jedan od glavnih ciljeva je uključiti mlade u procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe.

Zastupnici su osigurali i dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

- Borba protiv organiziranog kriminala dio je procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Osim što predstavlja prepreku gospodarskom razvoju zapadnobalkanskih država, organizirani kriminal opasan je i za njihov demokratski napredak. EU mora ostati predvodnik u području humanitarnog djelovanja. Moramo biti spremni i na to da će humanitarne potrebe dodatno rasti te da će predstavljati i sigurnosni izazov, na koji ćemo morati pronaći zajednički odgovor - upozorila je eurozastupnica Glavak.

Osvrnula se na smjernice Europske komisije o uključivom jeziku. Prvotnim dokumentom savjetovalo se, primjerice, da se izbjegava riječ Božić jer bi to moglo uvrijediti pojedine skupine.

- Nikada ih neću zanijekati, jer znam na čemu su utemeljene kršćanske vrijednosti. Božić je Božić, a temelj Europske unije njezini su kršćanski korijeni. Smisao Božića je zajedništvo i radost, što čestitanjem želimo i drugima - poručila je Glavak iz Strasbourga te svima čestitala - Sretan Božić.

Označeno u