Glavak: "I cyberbulling mora biti kazneno djelo" Foto: Ilustracija

Glavak: "I cyberbulling mora biti kazneno djelo"

VV | 11.5.2023. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

U borbi protiv nasilja na internetu nad mladima diljem EU-a raspravljalo se u Europskom parlamentu na inicijativu Europske pučke stranke.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak zahvalila je na naporima gospođi Jackie Fox čija je kći počinila samoubojstvo zbog nasilja koje je doživjela na internetu.
Otprilike svaki treći korisnik interneta je dijete, a istraživanje EU Kids Online iz 2020. pokazalo je da je gotovo 50 posto djece bilo izloženo nasilju na internetu.

- Smatram da svako nasilje zahtjeva reakciju okoline; nikako nemojmo umanjiti ono elektroničko – i to mora biti kazneno djelo. Brže je i lakše od tradicionalnog zlostavljanja poslati uvredljivu poruku i proširiti je. Nasilnik ne može vidjeti trenutnu reakciju žrtve, manja je vjerojatnost da će osjećati krivnju. Mobilni uređaji omogućuju stalni pristup internetu i ostavljaju korisnika podložnim napadima u svakom trenutku. Budućnost je digitalna, to je tako jasno. Međutim, lica djece koja su doživjela nasilje stvarna su i tu među nama. Ona imaju svoje ime i prezime - poručila je eurozastupnica.

Putem tzv. red buttona Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske može se prijaviti zlostavljanje djece, napomenula je Glavak te simbolično pozvala zastupnike da pritisnu crveni gumb za svu zlostavljanju djecu i zaustave nasilje na internetu.

Zahvaljujući Jackie Fox koja je potaknuta tragičnom sudbinom svoje kćeri pokrenula kampanju, Irska je 2021. usvojila tzv. Coco's law koji propisuje do sedam godina zatvora za one koji distribuiraju ili objavljuju intimne fotografije osoba bez njihova pristanka. Klub EPP-a želi kriminalizirati internetsko zlostavljanje u cijeloj Europskoj uniji te je zatražio plenarnu raspravu kako bi istaknuo ovo ozbiljno pitanje.