General pukovnik Mladen Markač odlikovan Veleredom kralja Petra Krešimira IV. Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

General pukovnik Mladen Markač odlikovan Veleredom kralja Petra Krešimira IV.

V.M./Varaždinske vijesti | 4.8.2018. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno

Uoči obilježavanja 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" te proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je generala pukovnika Mladena Markača Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

General Markač odlikovanje je primio zbog iznimnog doprinosa u izgradnji Hrvatske vojske i policije. Velered kralja Petra Krešimira IV. treće je odlikovanje po važnosti i dodjeljuje se najvišim vojim dužnosnicima oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kako su priopćili, Ministarstvo unutarnjih poslova izrazito je ponosno što jedan od najvećih stratega Domovinskog rata i domoljub koji cijelog svog života doprinosi razvoju naše države, dolazi iz redova hrvatske policije.

Temeljem sudjelovanja u brojnim društvenim aktivnostima prije, za vrijeme i poslije Domovinskog rata, general Mladen Markač proglašen je počasnim građaninom u više desetaka općina, gradova i županija, pa je tako proglašen i počasnim građaninom Varaždinske županije te Općine Vinice.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je i umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina.

Ukupno je odlikovano 14 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, promaknuto je 96 (24 časnice i 72 časnika) i pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Oružanih snaga Republike Hrvatske.